Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Andere criteria nodig voor vve-gelden’

PO-Raad en MOgroep vinden het tijd dat VVE-geld niet langer wordt toegekend op basis van het opleidingsniveau van de ouders van een kind. Beter is het om te kijken naar de feitelijke achterstand van een kind.
Het is tijd voor nieuwe objectieve criteria vinden MOgroep en PO-Raad. Ze bieden staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs hun hulp aan om hier over mee te denken.
Het is tijd voor nieuwe objectieve criteria vinden MOgroep en PO-Raad. Ze bieden staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs hun hulp aan om hier over mee te denken. - Foto: iStock

Als ouders voor hun kind in aanmerking willen komen voor een gesubsidieerde VVE-plek in een voorschool, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, is bepalend hoe zij zelf zijn opgeleid. Het gevolg is dat kinderen met een taalachterstand wiens ouders hoger zijn opgeleid niet in aanmerking komen voor een VVE-plek. Deze kinderen hebben wel behoefte aan een VVE-plek. Het is tijd voor nieuwe objectieve criteria vinden MOgroep en PO-Raad. Ze bieden staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs hun hulp aan om hier over mee te denken.

Grote gemeenten

Op de achtergrond speelt een discussie over de verdeling van VVE-gelden onder Nederlandse gemeenten. Het kabinet wil dat gemeenten en schoolbesturen 100 miljoen euro minder te besteden krijgen om achterstanden te bestrijden. Vooral grote gemeenten moeten inleveren. Zij hebben de laatste jaren al veel VVE-subsidie gekregen. Nu zijn de kleinere gemeenten aan de beurt. Tweede Kamerleden zijn het hier niet mee eens. PvdA, D66, CDA en SP pleitten donderdag in een debat over de Wet OKE voor het behoud van het budget voor achterstandenbeleid. Zij vinden dat alle gemeenten ongeacht hun grootte voldoende geld moeten hebben om achterstanden aan te pakken.

De 360 miljoen euro aan VVE-gelden werd de afgelopen jaren vooral besteed in de grotere gemeenten. Dat leidt tot scheefgroei, meldde vaktijdtitel Binnenlands Bestuur na research. Lees hier wat de verdere consequenties zijn >>

Kwaliteit vve

Het kabinet vindt juist dat het aantal kinderen met een risico op achterstanden in grote steden afneemt, terwijl kleinere gemeenten achterlopen. In de 37 grootste gemeenten hebben investeringen in het verleden ertoe geleid dat de kwaliteit van vve fors verbeterde. De vier grote gemeenten hebben in een brief aan de Tweede Kameraangegeven dat ze vrezen voor een afbreuk van hun succesvolle beleid als het vve-geld drastisch wordt gekort.

1 REACTIE

  1. Hé, hé, eindelijk. Ik vond het altijd al van de zotte hoe de toewijzing voor VVE tot stand komt. Het is toch te gek dat er gekeken werd naar het opleidingsniveau van de ouders. Dat slaat echt nergens op. Een kind met een taalachterstand moet hier gewoon voor in aanmerking komen en het opleidingsniveau heeft hier niets mee te maken. Hopelijk veranderd dat snel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.