Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam vraagt om betrokkenheid vaders

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost voert een campagne in de wijk waarin het vaders oproept een rol te spelen in de opvoeding van hun kind(eren). In de wijk groeit 51 procent van de kinderen op met één opvoeder, vaak de moeder. Het gaat dan vooral om gezinnen met wortels in Suriname, de Antillen en de Dominicaanse Republiek.
Amsterdam vraagt om betrokkenheid vaders
Foto: ANP Photo

De boodschap wordt verspreid via reclameposters in bushokjes met de tekst ‘Be also a dedicated active dad’. Op de posters staan bekende gezichten van onder meer de rapper Gikkels, Angelo Bromet van jeugdcentrum No Limit en Orville Breeveld, de oprichter van platform voor vaderschap Vitamine V.

Vaderfiguur

Het stadsdeel hoopt dat de posters vaders aan het denken zet en dat ze één van de bijeenkomsten gaan bijwonen die over dit thema in het stadsdeel worden georganiseerd. Muriël Dalgiesh, stadsdeelbestuurder, benadrukt hoe belangrijk een vader in de opvoeding is. ‘Zonder een vaderfiguur vertonen kinderen eerder problemen, op school, met seks op te jonge leeftijd, criminaliteit en drugs.’

Cultuur

De culturele achtergrond van de gezinnen speelt waarschijnlijk een doorslaggevende rol in de reden dat vaders in de opvoeding een bijrol spelen. Dalgiesh: ‘In het thuisland is het normaal dat de hele familie helpt met de opvoeding – dat netwerk van tantes, ooms en grootouders ontbreekt hier wel eens. Bovendien zijn veel van deze mannen zelf ook opgegroeid zonder vader. Ze weten dan ook niet altijd wat hun rol is ten opzichte van hun kinderen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.