Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam ligt een jaar na Robert M. op schema

Amsterdam ligt een jaar na Robert M. op schema

Een jaar nadat de Amsterdamse zedenzaak aan het licht kwam, is de hoofdstad hard bezig om de kinderopvang te verbeteren. Zij heeft alle aanbevelingen van de commissie-Gunning uitgevoerd of is daarmee bezig. Die commissie onderzocht hoe het mogelijk was dat hoofdverdachte Robert M. een groot aantal kinderen kon misbruiken op de crèches waar hij werkte en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Belofte nakomen
Burgemeester Eberhard van der Laan zegde eerder toe uiterlijk 7 december met alle adviezen aan de slag te zijn gegaan. Die dag is het namelijk een jaar geleden dat de zedenzaak aan het licht kwam. ‘Die belofte komen we na’, aldus Van der Laan.
In totaal deed de commissie 14 aanbevelingen aan de gemeente, politie en GGD. Sommige daarvan waren makkelijk uit te voeren en dat is inmiddels dan ook gebeurd. Zo komt de GGD vaker onaangekondigd op bezoek. Vroeger gebeurde dat nooit; nu is 50 procent van de inspecties onaangekondigd. Voor ondernemers die een crèche willen beginnen, is het moeilijker een vergunning te krijgen.

Eén coördinatiepunt
Sinds juni is er één coördinatiepunt (bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) waar alle meldingen van kindermisbruik bij elkaar komen. Over Robert M. waren er namelijk verschillende meldingen, maar die kwamen allemaal bij verschillende instanties binnen. Daardoor was er niemand die een link legde tussen al deze signalen. Andere adviezen zijn wat lastiger uit te voeren en deze zijn dan ook nog in behandeling. Vanaf 1 januari is er nog maar één bureau dat verantwoordelijk is voor de handhaving in de kinderopvang. Voorheen gingen de verschillende Amsterdamse stadsdelen hierover. Samen presteerden ze volgens de commissie flink onder de maat.

Commissie Gunning
De commissie stond onder leiding van Louise Gunning-Schepers, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Gezondheidsraad. Zij deed ook tientallen aanbevelingen aan onder meer kinderdagverblijven aan het kabinet.

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.