Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam doet aangifte tegen kinderopvang 24/7 Kids

Marianne Velsink
Anderhalf jaar na de aangifte van BOinK en een groep ouders, heeft nu ook de gemeente Amsterdam aangifte gedaan tegen kinderdagverblijf 24/7 Kids. Deze opvang werd in 2015 gesloten vanwege ernstige misstanden.
Foto: ANP. Buurthuis Jacob Maris waar kinderopvang 24/7 Kids was gevestigd.

Dit meldt het Parool naar aanleiding van een brief van wethouder Simone Kukenheim. Op kinderdagverblijf 24/7 Kids werden veel te veel kinderen opgevangen dan er plek is. Om de inspectie te misleiden, werden kinderen naar andere plekken in het pand weggesluisd. Er ging zelfs elke dag een groep kinderen met een pedagogisch medewerker naar buiten, ook als het regende. Kinderen moesten hun slaapje buiten op een bankje doen. Stagiaires en niet gediplomeerde pm’ers werden onterecht ingezet. En soms hadden kinderen zelfs te weinig te eten. De eigenaresse hield er een dubbele boekhouding op na. Ouders wisten er niets van. Pas na meldingen van een omwonende kon de inspectie ingrijpen.

Aangifte BOinK

De zaak heeft veel losgemaakt in de kinderopvang. In mei 2016 deed BOinK, samen met een groep ouders, aangifte tegen 24/7 Kids. Hiermee wilden ze bereiken dat een bestuurder van een kinderopvang strafrechtelijk vervolgd kan worden als zij zich bewust niet houden aan de kwaliteitseisen. Kort daarna volgde een aangifte van nog eens tien ouders.

Misleiding Inspectie

De gemeente Amsterdam kan zelf geen aangifte doen vanwege verwaarlozing en/of kindermishandeling omdat Amsterdam volgens het OM niet de benadeelde partij is. De aangifte van Amsterdam is daarom gebaseerd op het misleiden van de Inspectie Kinderopvang en het bewust verschaffen van valse informatie met het oog op financieel gewin. Wethouder Simone Kukenheim (Jeugd, Onderwijs) meldt in een brief aan de gemeenteraad dat zij hoopt dat de eigenaar strafrechtelijk vervolgd kan worden.


‘De ouders voelen zich misleid. Ze hebben niet gekregen waar ze recht op hebben en er is valsheid in geschrifte gepleegd’. Gjalt Jellesma legde kort na de sluiting van 24/7 Kids uit waarom BOinK de aangifte van ouders tegen het kinderdagverblijf steunt. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.