Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam debateert over zedenzaak

Ruim een maand nadat Robert M. werd opgepakt vanwege zedenmisbruik van kinderen in  kinderdagverblijven, praat de gemeenteraad in Amsterdam over de zaak. Er zijn meer dan vijftig vragen geformuleerd voor de burgemeester, de hoofdcommissaris en de hoofdofficier.

Vragen gaan vooral over controle en begeleiding ouders
De vragen richten zich met name op de opvang en de begeleiding van de 83 ouders van kinderen van wie Robert M inmiddels heeft bekend ze seksueel te hebben misbruikt. Maar de Raad stelt vooral vragen over de controle op de kwaliteit van de kinderopvang in Amsterdam. Twee jaar geleden kwam de controle in Amsterdam al ter sprake, toen de Inspectie van het Onderwijs waarschuwde dat Amsterdam achterbleef bij andere gemeenten. Hoe is dat nu vragen de raadsleden zich af.
Waarschijnlijk zal het College veel gaan verwijzen naar het onafhankelijke onderzoek dat inmiddels al een maand loopt. Dit onderzoek geeft vooral antwoord op de vraag: ‘hoe kon dit gebeuren? En ‘hoe zorgen we ervoor dat dit nooit meer gebeurt?’

Argeloosheid verloren
Burgemeester Eberhard van der Laan denkt dat de zedenzaak de manier waarop we in Nederland omgaan met de opvang van kinderen definitief heeft veranderd. ‘Ik denk dat het een soort paradigmawisseling geeft’, aldus Van der Laan. ‘Er is iets met ons gebeurd. We raken nu een beetje onze argeloosheid kwijt.’ Enerzijds zullen ouders volgens hem veel beter letten op wie op hun kinderen past. Anderzijds zullen de instanties strenger gaan controleren.

De NOS gaf op Radio 1 alvast een voorbeschouwing op het debat. Beluister hier het fragment >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.