Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulant team behandelt TOS in kinderopvang

In de regio Kennemerland gaat een ambulant team jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) behandelen op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of bij de gastouder. Het team bestaat uit een gedragswetenschapper, logopedist en ambulant pedagogisch begeleider.
Ambulant-tos-team
De pedagogisch medewerkers leren door middel van coaching hoe ze de taalontwikkeling van het kind met TOS op de groep kunnen stimuleren. - Foto: Fotolia

De pilot is een initiatief van NSDSK, een specialistische zorgverlener op het gebied van gehoor, spraak en taal. De organisatie kreeg steeds meer aanmeldingen van jonge kinderen met TOS en de wachtlijst groeide. Daarom besloot NSDSK ook op locatie te gaan behandelen.

Coaching pm’ers

Het ambulant team komt gedurende een half jaar bij het kind en zijn of haar ouders thuis, maar ook op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of bij de gastouder. De pedagogisch medewerkers leren van de ambulant pedagogisch begeleider door middel van coaching hoe zij de taalontwikkeling van het kind met TOS op de groep kunnen stimuleren. De coaching bestaat uit het geven van informatie, uitproberen op de groep, nabespreken en eventueel videocoaching en training in interactief voorlezen.

Uitbreiding

De pilot is van start gegaan in juli en duurt een jaar. Na een half jaar volgt een evaluatie. Als de werkwijze van het team aanslaat, overweegt NSDSK uitbreiding van de pilot over andere regio’s.

Bron: Vakblad Vroeg

Eind mei bracht Kentalis de TOS-CHECK app uit, waarmee pm’ers op een eenvoudige manier het spraaktaalniveau van kinderen kunnen testen. Mocht een kind een taalontwikkelingsstoornis hebben, dan zijn ze er met behulp van de app hopelijk op tijd bij. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.