Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambtenaren geven politici de schuld van de toeslagaffaire

De helft van de leidinggevende ambtenaren binnen de ministeries ervaart dat de toenemende felheid tegen individuele ambtenaren de aantrekkelijkheid van het werken in de publieke sector negatief beïnvloedt. De reacties op de toeslagaffaire zijn daar het meest duidelijke voorbeeld van.  
AdobeStock

Dat meldt het vakblad Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. 45 procent van de ambtenaren vindt dat de aangifte van staatssecretaris Van Huffelen tegen de Belastingdienst afbreuk doet aan een open cultuur waarin je graag verantwoordelijkheid neemt. Voor leiding­gevenden was dit zelfs 70 procent.

Bij deze aangifte gaat om de misdrijven discriminatie en het ten onrechte stopzetten van betalingen. In de eerste kwestie bestaat het vermoeden dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie door nader onderzoek uit te voeren op basis van afkomst, het zogenoemde ‘etnisch profileren’. De tweede kwestie betreft de uitbetaling van voorschotten, die werden stopgezet alleen omdat de ontvangers van die toeslagen klant waren bij van fraude verdachte organisaties of gastouderbureaus.

Politieke wens

De onderzoekers van de Groningse universiteit vroegen de ambtenaren ook hoe de misstanden bij de Belastingdienst volgens hen zijn ontstaan. Meer dan de helft (57 procent) vond dat ‘de politieke wens om de toeslagenfraude krachtig te bestrijden’ de hoofdoorzaak is, volgens 28 procent komt het vooral door de ‘complexiteit van het toeslagensysteem’. 15 procent ziet ‘bewust onrechtmatig of onbehoorlijk handelen door ambtenaren’ als belangrijkste oorzaak.

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.