Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Alternatieve oplossingen lossen knelpunten niet op’

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) doet drie alternatieve voorstellen voor een nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag. Minister Asscher (Sociale Zaken) reageert.
1 Alternatieven lossen knelpunten niet op.jpg
Asscher houdt met een nieuwe financiering ook rekening met de inbreuk van privacy van ouders. - Foto: Fotolia

Hoe moet de nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag eruit komen te zien? Het eerste voorstel van minister Asscher, waarbij ouders een digitale portemonnee bij DUO beheren en waar de kinderopvangtoeslag wordt gestort, stuit op veel kritiek. Zo veel, dat minister Asscher een herijking heeft aangekondigd.

Knelpunten

Bureau ICT-toetsing heeft alternatieven voor een financieringswijziging voorgesteld. Minister Asscher neemt deze ideeën wel mee, maar laat ook weten de onderbouwing hier en daar te missen. Ook vindt hij de drie ideeën geen volledige oplossing van alle knelpunten van ouders.

Welke knelpunten ervaren ouders bij de huidige financiering en wat zijn andere redenen om de huidige financiering los te laten? Lees meer

  1. Gebruik het vastgestelde inkomen van ouders binnen de huidige systematiek
    Asscher begrijpt dat dit ouders mee zekerheid geeft, maar ziet vooral haken en ogen aan het gebruik van het vastgestelde inkomen van twee jaar terug binnen de huidige systematiek. Denk aan het werken met verschillende inkomensbegrippen en verschillende systemen voor de verschillende toeslagen. In de heroriëntatie wordt nader bezien welke mogelijkheden en onmogelijkheden verbonden zijn aan het gebruik van een vastgesteld inkomen het huidige stelsel, en in hoeverre gesignaleerde knelpunten daarmee worden opgelost.
  2. Ondersteun ouders beter bij de schatting van hun inkomen en behoud de huidige structuur. Dit zal volgens Asscher zeker bij kunnen dragen aan meer zekerheid voor ouders, maar het actuele inkomen is per definitie onzeker en dynamisch. Asscher zal in de heroriëntatie kijken welk deel van de problematiek met dit alternatief eigenlijk wordt opgelost.
  3. Maak kinderopvangtoeslag direct over naar kinderopvangorganisaties (in plaats van een digitale portemonnee in DUO). Dit alternatief brengt volgens de minister privacy-issues met zich mee. Het kan, als het in algemene zin gebruikt gaat worden, op een sterke weerstand rekenen van de zijde van de ouders. De kinderopvangorganisatie krijgt bij de ontvangst van toeslag van ouders namelijk een indirect zicht op de inkomenspositie van de ouders. Dit is een inbreuk op de privacy van ouders. Ondanks het direct storten van kinderopvangtoeslag op rekening van de kinderopvangorganisatie blijven ouders verantwoordelijk voor de toeslag. Er wordt met dit alternatief niets verbeterd in de positie van ouders, vindt minister Asscher. Hij neemt dit alternatief dan ook niet mee in de heroriëntatie.

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) heeft minister Asscher geadviseerd over een nieuwe financiering. De minister heeft hierop laten weten een heroriëntatie te doen op de nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag. Hij staat open voor andere oplossingen dan zijn voorstel. Lees zijn reactie

Download hier het BIT-advies en de Kamerbrief van minister Asscher

1 REACTIE

  1. De argumenten van Asscher tegen optie 3 valt wel wat op af te dingen. Dat ouders verantwoordelijk zijn voor de betaling van de kinderopvang is niks mis mee.
    Privacy is in het verleden nooit een argument van ouders geweest om geen professionele kinderopvang te willen.
    Ook nu moeten ouders in veel plaatsen voor gemeentelijk gesubsidieerde peuteropvang inkomensinformatie geven aan de aanbieders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.