Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alsnog eindejaarsuitkering voor pm’er

Een aantal werkgevers gaat alsnog de eindejaarsuitkering van 2012 betalen aan pedagogisch medewerkers die deze niet of slechts deels hebben ontvangen. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV. De bond heeft de werkgevers hierop aangesproken, waarna een aantal overstag ging.
Alsnog eindejaarsuitkering voor pm’er
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

De organisaties moesten voor januari 2012 hun doelen afspreken met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging voor de eindejaarsuitkering. Die doelen zijn in sommige gevallen wel behaald, terwijl de pm’ers hun uitkering niet hebben ontvangen.

Doel

Een aantal organisaties heeft gehoor gegeven aan de oproep van Abvakabo FNV om alsnog uit te betalen. De bond wacht nog op een reactie van de overige werkgevers waarom er (nog) niet is uitbetaald. ‘Als we niets horen, zetten we weer verdere stappen, want de medewerkers hebben hier recht op’, zegt Ilse van der Weiden, bestuurder kinderopvang. Verder heeft de vakbond organisaties aangesproken waar helemaal geen doel is afgesproken. In de cao staat, dat ook in dat geval de eindejaarsuitkering helemaal moet worden uitbetaald.

Ontslag

Sommige vakbondsleden hebben laten weten bang te zijn hun baan te verliezen als de werkgever gedwongen wordt de uitkering alsnog te betalen. Ook een aantal werkgevers liet weten het niet te kunnen betalen zonder medewerkers te moeten ontslaan. De vakbond zegt zich bewust te zijn van de problemen in de branche. ‘Maar als de werknemer daardoor van een deel van zijn salaris moet afzien, gaat er echt iets fout. Als je werk alleen gered kan worden doordat jij geen eindejaarsuitkering krijgt, dan kan je er bijna van uitgaan dat de organisatie alsnog ten onder gaat.’

Geen cao

Werkgevers die denken dat ze geen uitkering hoeven te betalen omdat er geen nieuwe cao is afgesproken, hebben het mis. Als de pm’er op 1 januari 2012 al in dienst was, blijft de cao Kinderopvang van toepassing, zolang de arbeidsovereenkomst voortduurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.