Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Al jaren in de stress over de taaleis: ‘Een strop om de nek’

De 3F-taaleis vormt voor sommige studenten een flink struikelblok in de opleiding tot pedagogisch medewerker. Maar hoe zit het met de huidige kinderopvangmedewerkers die nog niet aan deze taaleis voldoen? ‘Voor een groep zeer ervaren pedagogisch professionals voelt de taaleis als een strop om de nek’, zegt Anja Hol, adviseur en oud-bestuurder kinderopvang.
al-jaren-in-de-stress-over-de-taaleis-een-strop-om-de-nek
http://www.fotogestoeber.de / Getty Images / iStock

De

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Ik heb ook een medewerker die erg aan hikt tegen de verplichte taaleis 3F per 1 januari 2025. Ze was al blij dat de eis door de corona verschoven was, maar ze ziet er als een berg tegenop. Ik heb gekeken wat ze er allemaal voor moet doen en het is voor mij zelfs niet makkelijk.
      Deze medewerker is een kei in haar werk, maar de verplichte taaleis 3F nekt haar. Als ze het niet gaat redden, moet ik haar dan om een niet gehaalde taaleis ontslaan? Naar mijn idee wordt de plank dan volledig misgeslagen. Je gaat toch niet iemand ontslaan om dat de taaleis 3F steeds niet lukt?

    3. De taaltoets zal voor een normaal nederlanssprekende pm-er die deze toets met moeite behaald heeft niet ineens inhouden dat deze collega beter wordt in haar taal. Maar het geeft enorm veel stress en wellicht verliezen we hierdoor veel goede krachten. Wij kiezen al bewust niet voor VVE omdat daar de taaleis nog meer stress zou geven. Ondanks dat onze medewerkers de taal prima bezitten om een pm er in de VVE te kunnen zijn. Mijn voorstel is om in ieder geval 3 F afschaffen voor de al zittende pm ers. De branch kan het verlies van bestaande pm-ers in deze tijd van arbeidskrapte niet aan. Voor de toekomstige pm-ers pleit ik ervoor dat de toetsen afgestemd zijn op onderwerpen die passen bij het beroep pedagogisch medewerker en waar school ruim tijd en ondersteuning geeft om het mogelijk te maken deze te behalen.

    4. Behalve onze van Nederlandse origine pedagogisch professionals (in wording) is de taaleis ook een brug te ver voor (zij-) instromers met een migratie-achtergrond. Daartussen zit veel potentieel dat straks het felbegeerde papiertje niet kan halen omdat de taaleis gewoonweg te hoog is. Taalfouten kunnen we allemaal blijven maken, zelfs als je universitair geschoold bent. In deze tijd van personeelstekort en de voornemens van het kabinet zijn we nu, in mijn optiek, echt doorgeschoten in de eisen aan onze pedagogisch professionals. Is het (wetenschappelijk) aangetoond dat de taaleis op 3F niveau een positief effect heeft op de (taal-)ontwikkeling van het jonge kind?

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.