Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afspiegelingsprincipe: hoe zit het ook alweer?

Als je om wat voor reden dan ook afscheid moet nemen van medewerkers, heb je niet zelf voor het kiezen wie eruit moet en wie mag blijven. Medewerkers met een tijdelijk dienstverband komen als eerste in aanmerking voor ontslag. Daarna volgen medewerkers met een vast dienstverband. Vervolgens is het afspiegelingsbeginsel bepalend voor de ontslagvolgorde. Wat is dat?
Afspiegelingsprincipe: hoe zit het ook alweer?
Foto: ANP Photo

Vroeger gold het ‘last-in-first-out’-principe. Maar het effect daarvan was dat jongere medewerkers vaak als eerste aan de beurt waren bij reorganisaties en ontslagen. Met het afspiegelingsbeginsel is hieraan een einde gekomen. Dit houdt in dat de opbouw van het personeel qua leeftijd na de ontslagronde gelijk blijft aan de oude situatie.

Leeftijdcategorieën

Moeten er pedagogisch medewerkers worden ontslagen, dan is hun leeftijd van belang. De leeftijden zijn onder te verdelen in de categorieën: 15-25 jaar, 25-35 jaar, 35-45 jaar, 45-55 jaar en 55+. Is er sprake van boventallig personeel? Dan wordt gekeken in welke categorie de meeste medewerkers zijn. De medewerker uit die categorie met het kortst aantal dienstjaren, wordt voorgedragen voor ontslag.

Uitzondering

Hierop kan een uitzondering worden gemaakt. Bijvoorbeeld als de voorgedragen persoon een zwakke arbeidsmarktpositie heeft of als de medewerker onmisbaar is vanwege bijzondere kennis of vaardigheden. Lees meer op werk.nl

Duizenden toppers zijn er het afgelopen jaar uit de kinderopvangbranche verdwenen. Eén van hen krijgt hier op Kinderopvangtotaal een gezicht: Martijn van den Brakel die moet vertrekken bij bso Boegbeeld. Ouders en kinderen zijn boos en komen in opstand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.