Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Advies over temperatuur dekentjes

Er komt een verscherpte veiligheidsindex voor hoe warm dekentjes, slaapzakjes en trappelzakjes mogen zijn en hoe hoog de isolatiewaarde van de materialen is. Te veel warmtestuwing vergroot het risico van wiegendood bij baby's. De commissie Veiligheid van de Vereniging Baby- en Kleuter Vak gaat werken aan een advies dat via een label aan het product straks ook voor de consument te herkennen is.
Advies over temperatuur dekentjes
Foto: AFP/ ANP Photo

De warmte- en isolatiewaarden worden ook wel de TOG-waarden genoemd. Veilige TOG-waarden voor een baby, gemeten bij kamertemperatuur, liggen tussen de 0 en 4.0. Waarden boven de 4 kunnen voor een baby een verhoogd risico op warmtestuwing geven, en dus de kans op wiegendood vergroten.

Wet- en regelgeving

De TOG-waarden worden straks weergegeven in een index. De Vereniging Baby- en Kleuter Vak (VBKV) gaat hiermee aan de slag, met hulp van Veiligheid NL, de Stichting Wiegedood, TNO en KNOV ( Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen). De TOG-waarde wordt niet vormgegeven in wet- en regelgeving. Het blijft een advies.

Winkeliers

Wel een advies dat, zo hoopt de Vereniging, breed opgevolgd wordt. Ze willen proberen een richtlijn te ontwikkelen die breed gedragen wordt. Consumenten kunnen de TOG-waarde van een product aflezen aan een label dat aan het dekentje of het slaapzakje hangt. De VBKV adviseert winkeliers om informatiekaarten op te hangen met tabellen over de TOG-waarde om de klant te informeren.

Zie ook: baby-wereld.nl

1 REACTIE

  1. Iets waar m.i. rekening mee gehouden dient te worden is dat de waarde gemeten wordt bij kamertemperatuur (weet iemand wat Dé kamertempertuur is). In een slaapkamer is de temperatuur vaak vele graden lager dan in een huiskamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.