Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitpakken = uitdaging (motorische ontwikkeling)

Uitpakken: de boodschappentas uitpakken is een grotere uitdaging dan je zou denken.

2-4 jaar

Laat de jongste kinderen helpen. Om beurten pakken ze iets uit de tas en geven het aan. Neem er de tijd voor. Hoe pak je een netje mandarijnen, hoe voelt dat aan je vingers. Hoe krijg je grip op een koud blikje tonijn. Losse uien of sinaasappels zijn rond en best lastig om te grijpen. Geef de peuter de tijd om te ontdekken hoe je al die verschillende vormen vastpakt en opraapt.

2 tot 4 jaar

Waarom kant-en-klare stukjes fruit presenteren? Het ‘uitpakken’ van fruit is een goede oefening voor de fijne motoriek. Zet een mand mandarijntjes op tafel en laat de kinderen zelf pellen. Ze leren hoe ze in zo’n gladde schil een gaatje maken en vervolgens hun vinger onder de schil duwen. Stimuleer de kinderen om te ruiken. Die lekkere mandarijnenlucht stimuleert om door te gaan met de worsteling met de schil. Wie kan een mooie lange schil heel houden? Besteed ook aandacht aan het uit elkaar trekken van de partjes. En dan eindelijk mag zo’n partje lekker in je mond. Een banaan is ook een leuke uitpakker.

4-8 jaar

Maak van de buitenruimte een grote markt. De kinderen krijgen karretjes, manden en tassen. Er wordt van alles ‘verkocht’ op dit marktplein. In de groene hoek kan je boomstammetjes of takken kopen, die de kinderen vervoeren in hun kar. Bij de kraam kan je je tas vullen met buitenspeelgoed en er is uiteraard een bakkerij waar zandkoekjes worden gebakken, die in doosjes worden vervoerd. Zorg dat er veel wordt bewogen. Voor de lol kan je er een race van maken. Bestempel één locatie tot ‘thuis’. Als de toeter gaat, racen drie kinderen met hun fietsje, karren en tassen langs elke kraam om wat te kopen tot ze weer met alle boodschappen thuis zijn. Dan gaat de toeter voor het volgende drietal.

Andere activiteiten:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.