Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Medische bezoekjes

Een ziekenhuis, de wachtkamer bij de dokter, de apotheek of de tandarts. Het zijn voor kinderen vaak indrukwekkende en een beetje ‘enge’ plekken. Het ruikt er gek, alles oogt zo steriel en wit. En dan die mevrouw of meneer in die witte jas. Toch krijgt elk kind te maken met deze medische plekken. Door er af en toe te komen als er niets aan de hand is, raakt het kind ermee vertrouwd en is het niet zo vervelend als het kind echt een prik moet.
Fotolia

Even het zwaailicht aan

Spreek met de voorlichter van het lokale ziekenhuis af dat je met een groep kinderen een rondleiding krijgt. De ambulancepost is een spannende plek, waar de kinderen even in de ambulance mogen zitten en het zwaailicht aangaat. Maar ook een operatiekamer is avontuurlijk, waar je met slofjes om je schoenen en een kapje voor je haar en voor je mond mag kijken.

Op bezoek bij een kind

Ligt er een kind van het kindercentrum in het ziekenhuis? Of wil het ziekenhuis meewerken aan een bezoek aan de kinderafdeling? Koop een paar leuke knuffels of maak mooie tekeningen en ga op bezoek met de groep. Praat met de kinderen over alles wat er in een ziekenhuis gebeurt. Het infuus, het hoog-laagbed, de steek om in te plassen en waarom dragen dokters eigenlijk altijd witte jassen?

Apotheek

De apotheek lijkt wel een snoepwinkel met al die kleurrijke pillen en drankjes. Maar het is geen snoep, je mag dit alleen gebruiken als je ziek bent. Anders kan je er juist ziek van worden. Ga op bezoek in de apotheek en houd vervolgens een activiteit. Zorg voor lege doorzichtige flesjes en laat de iets oudere kinderen met kleurstof of vruchtensappen drankjes mixen. Ze mogen zelf bepalen waar het medicijn voor is. Een thema kan zijn: vitaminedrankjes, waarbij ze vruchtensappen (liefst zonder toegevoegde suikers) mogen mixen, die ook worden geproefd.

Tandarts

Het blijft een ‘enge plek’, de tandarts. Ouders hebben zelf vaak moeite met de tandarts, dus pikken de kinderen dit ook snel op. Het is belangrijk dat een kind leert dat een regelmatig bezoek aan de tandarts bij het leven hoort. Ga daarom een keer op bezoek bij een leuke tandartspraktijk. Veel moderne praktijken ogen kleurrijk en zijn ook op kinderen ingericht met speelgoed. Laat de tandarts wat mooie plaatjes en modellen zien van gebitten en elk kind mag natuurlijk even in de stoel op en neer gaan. De tandarts kan ook praten over tandenpoetsen en over welk eten en drinken niet slecht is voor je tanden. In het kindercentrum ga je hiermee verder. Samen tandenpoetsen en lekker een appeltje eten in plaats van snoep.

Huisarts

Heeft de huisarts een halfuur beschikbaar overdag om de groep te ontvangen? Ook hier is van alles te zien en uit te leggen. In de wachtkamer kunnen de kinderen spelen in de kinderhoek en vervolgens komt de dokter in zijn of haar witte jas je ophalen. Misschien mogen de kinderen even luisteren naar het hart van een ander kind door de stethoscoop, bloeddruk meten en even op de behandeltafel waar zo’n mooi lang papier op ligt.

Meer activiteiten bekijken? Ga naar het activiteitenoverzicht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.