Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 729 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Test het openbaar vervoer

Test het openbaar vervoer

Tegenwoordig springen we steeds vaker even in de auto. Voor de boodschappen, voor een bezoek aan oma in het naburige dorp, de kinderen worden met de auto naar het kindercentrum gebracht. Dat is jammer, want zo wordt autorijden een vanzelfsprekend iets voor de kinderen. Het is belangrijk om hen al jong bewust te maken van het feit dat Nederland een goed en frequent openbaarvervoersysteem heeft. Een veel milieuvriendelijker alternatief voor de auto. Het levert bovendien een groot aantal spannende uitstapjes op.
Met je neus bovenop de natuur

Met je neus bovenop de natuur

De natuur is overal om ons heen. Ook midden in de stad is wel een park of een eendenvijver te vinden. Maar er komen ook vogeltjes water drinken op het buitenplein als je wat water neerzet. Of zet een bloemenbak neer en geniet van de bezige bijen. Denk niet te snel dat kinderen te jong zijn om de natuur te observeren. Op elke leeftijd geniet en leert een kind weer anders, maar geboeid raken ze allemaal. Een aantal manieren om samen met de kinderen dieren te observeren op een rij.
Kijkje over de grens

Kijkje over de grens

Hoe is het leven van een kind in Afrika of Azië? Wat eet een jongen of meisje daar, hoe gaan kinderen naar school, dragen ze een schooluniform, hoe wonen ze, in een huis of een hutje? Hebben de kinderen speelgoed? En hoe vier je je verjaardag? Je kunt voor deze informatie kijken op websites voor landeninformatie en websites van organisaties zoals Plan Nederland en Unicef. Verdeel de kinderen in groepen, liefst verticale groepen, zodat de oudste kinderen de jongere kinderen kunnen helpen. Elke groep neemt een land. Knip of snijd de omtrek van een eenvoudige pop uit op een groot stuk karton. Hang deze ‘pop’ aan de wand. Plak er dan plaatjes op van alle dingen die je hebt ontdekt. Op het hoofd plak je foto’s van de kinderen uit het land, op armen, benen en lijf de andere plaatjes (voedsel, school, huis, speelgoed). Een paar voorbeelden.
Maak een zelfportret

Maak een zelfportret

Hoe zie je er eigenlijk uit? Een zelfportret maken is een spannende verkenningstocht; je ontdekt je eigen gezicht. Welke kleur haar heb ik eigenlijk, hoe zien mijn staartjes er uit en heb ik sproetjes net als dat andere jongetje? Ga aan de slag met zelfportretten. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Een kleine bloemlezing.
Hutten

Hutten, hokjes en huisjes

Hutten bouwen is spannend. Of het nu om een simpel hok gaat of een fraai ingericht tuinhuisje. Het betekent voor de kinderen een veilig, afgeschermd plekje waar ze zich kunnen terugtrekken om even te ontspannen, met elkaar te kletsen of om muziek te spelen of een boekje te lezen. Maar er zijn vele wegen die naar zo’n klein paradijsje leiden. Een paar ideeën voor verschillende leeftijdsgroepen.
Bijzondere post

Bijzondere post

Post hoeft niet altijd op een traditionele manier te worden verzonden. Je kunt post ook anders versturen. Ga met de oudere kinderen een experiment aan. Verstuur een leuke brief op vijf verschillende originele manieren en kijk welke brieven terugkomen. We geven vijf tips.
Boekenjacht

Boekenjacht

Waar koop of leen je boeken? Ga op boekenjacht! Een goed gevulde boekenkast is een must voor een kindercentrum. Maar ook thuis zou het fijn zijn als kinderen aan boeken worden blootgesteld. Sommige ouders zullen echter niet over een dikke portemonnee beschikken en boeken zijn doorgaans niet goedkoop. Leer kinderen en indirect hun ouders, dat boeken niet duur hoeven te zijn.
Trouwpartij

Trouwpartij

Trouwen spreekt tot de verbeelding van kinderen. Is er een pedagogisch medewerker, die gaat trouwen? Een goed moment om er activiteiten omheen te organiseren. Zorg dat je het onderwerp ‘trouwen’ open benadert. Niet alleen een man en een vrouw kunnen trouwen, ook twee mannen of twee vrouwen kunnen deze stap nemen. Enkele ideeën voor leuke activiteiten.
Een stapje verder

Een stapje verder

Kinderen hebben allerlei grote en kleine angsten. Het ene kind is bang in het donker, het andere kind is bang van honden. Help ze op speelse wijze met deze angsten om te gaan onder het mom van ‘Een stapje verder’. Let wel: het gaat om een stapje, niet om een stap. Neem de angsten van kinderen serieus. Forceer niets, maar ga op speelse wijze een klein stapje verder. Beloon de kinderen met complimentjes en bijvoorbeeld een leuke button met daarop ‘Ik ben een held’. Bij sommige activiteiten is het verstandig om eenmalig voor wat extra begeleiding te zorgen. Vraag ouders of vrijwilligers een paar uur bij te springen.
Optochten door de buurt

Optochten door de buurt

De beste manier om met de buurt van het kindercentrum in contact te komen? Maak een wandeling door de buurt en trek op een positieve manier de aandacht. Oftewel: houd regelmatig optochten. Vooral december is een ideale maand voor een feestelijke parade. Een paar ideeën.

Filter zoekresultaten