Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thema: Het mooiste museum

Thema: Het mooiste museum
Foto: ANP Photo

Bij musea denk je eerder aan stijve suppoosten die met een strenge blik de vinger op de lippen leggen en ‘ssst’ sissen, dan aan kinderpret. Toch doen veel musea in Nederland heel creatieve dingen met kinderen. Organiseer een themaweek ‘Maak het Mooiste Museum’ en duik met de kinderen helemaal in de wereld van bijzondere en vreemde collecties. Creëer eerst zelf een museumsfeer in het kindercentrum.

 

– Museumruimte: zet lange tafels op een rij in ruimtes die je benoemt tot ‘museum’. Haal wanden leeg voor kunstcollecties aan de muur en ruim de recreatieruimte of gymzaal leeg voor een collectie grote voorwerpen.
– Collecties: stel met de kinderen een aantal collecties samen. Een collectie is niet meer dan een verzameling voorwerpen die verband met elkaar houden. Dat kan dus alles zijn. Een verzameling knopen, of mooie stenen, of laat iedereen knuffeldieren meebrengen en noem die collectie ‘Jungle’.
– Kunst maken: je kunt flessen, kartonnen verpakkingen of stoeptegels beschilderen en die groeperen op een tafel. Of in een gang tekeningen ophangen die de kinderen zelf hebben gemaakt. Vergeet de kleine bordjes met de beschrijving niet! Laat de kinderen zelf een naam bedenken voor hun kunstwerk. Bijvoorbeeld ‘Rood en geel’, door Joris (3 jaar) of een fantasienaam
‘Soepjoep’ door Emma (5 jaar). – Maak voor de gymzaal grote kunstvoorwerpen. Haal op grofvuildag allerlei materialen op, zoals lampen, oude televisies, een kapotte stoel. Zet dan een aantal voorwerpen op en in elkaar en laat de oudere kinderen deze met  spuitbussen verf in allerlei kleuren spuiten. Simpel en nét kunst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.