Home Zoek
Activiteiten
Geef een zoekterm op ( 841 resultaten )
Verfijn zoekresultatenWerelds wonen
Hoe wonen mensen in andere landen? Een leuk onderwerp voor de oudere kinderen. Hang een grote wereldkaart op, liefst op een groot stuk karton geplakt, zodat er in te prikken valt. Print internetplaatjes van woningen uit allerlei landen en laat de kinderen de plaatjes op de juiste plekken op de aardbol prikken. Laat de kinderen goed kijken; is het er warm of koud, welke materialen hebben mensen om te bouwen.
Beweeg: verhuizing
Een spel dat je binnen en buiten kunt doen: de grote verhuizing. Verdeel de groep in twee teams. Teken met rood en blauw stoepkrijt twee flinke vierkanten aan elke zijde van het plein. Dit zijn de huizen. Aan de ene kant van het plein worden de huizen gevuld met huisraad: een tafel, stoeltjes, een grote staande lamp, bijzettafeltjes, een poef. Het moet wel met groepjes kinderen te dragen zijn, dus maak het niet te zwaar. Als het startsein klinkt, gaan de kinderen ‘verhuizen’. Team rood verhuist alles naar het rode vierkant, team blauw uiteraard naar het ‘andere huis’. Stimuleer de kinderen na te denken: hoe kun je slim met elkaar een tafel dragen?
Variant: in welke huisjes wonen dieren?
Maak een buurtwandeling langs dierenhuisjes. Bereid voor, zodat je weet waar ze te vinden zijn. Denk aan een vogelnest, hondenhok, kippenren, paardenstal, poezenpaal, konijnenhok, eendenkooi. Speur in het park naar molshopen en muizenholletjes. Wellicht is er een tuin in de buurt waar veel slakken leven, die hun eigen huisje op hun rug dragen.
Op mooie huizenjacht
Steeds meer oude gebouwen worden tegenwoordig omgebouwd tot woning. Informeer in de gemeente welke bijzondere huizen er zijn. Een molen, kerk, watertoren, school of schuur verbouwd tot woning?
Kabouterhuisjes
Elven- en kabouterhuisjes zijn heel eenvoudig te maken. Zet vier of vijf takjes in een kring. Bind de toppen bij elkaar met een stuk vissersgaren. Houd een opening vrij en vul de rest met takjes. Bouw deze huisjes in spannende hoekjes in de tuin en laat de kinderen er vervolgens een kleine tuinkabouter, een trol of speelgoedelfje in zetten.
Voelen in de buurt
Je hoeft niet ver te zoeken voor deze activiteit. Wandel met de kinderen door de buurt, voel en beschrijf de materialen waarvan huizen, bruggen, schuren en hekjes zijn gemaakt. Gladde leistenen raamkozijnen, houten deuren en ruwe bakstenen. Hoe voelt dat aan je vingertoppen? Wat is kouder: staal of kunststof?
Regen op je gezicht
We zijn geneigd om droog te willen blijven als het regent. Maar de regendruppels op je gezicht voelen, is een heerlijke zintuigelijke ervaring voor de kinderen.
Lentesporten
Introduceer samen met de oudere kinderen een aantal lentesporten, die ze zelf mogen bedenken. Dat kunnen ze in stappen doen: eerst locatie, dan doel, spullen en spel.
Wasknijperrace
Simpel, actief en lekker buiten: de wasknijperrace. Elk kind krijgt een wasknijper in de hand en wordt op afstand van elkaar op het plein gezet. Dan klinkt de toeter en mag iedereen rond gaan rennen en proberen zijn knijper op de kleren van een ander kind te klemmen.
Dans: natuur ontwaakt
Praat met de peuters over wat er in de lente gebeurt met bloemen. Hoe de bloemen slapen als knopjes en dan langzaam opengaan. ’s Avonds als het donker wordt, sluiten veel bloemen hun blaadjes weer. Of laat zien hoe zaadjes van bloemen door de lucht zweven en op de grond vallen. Zet een muziekje op en doe alles na met de bewegingen. Je kunt dit binnen doen op een dikke mat, maar ook buiten op het gras mogen de kinderen zich best laten vallen.