Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werelds wonen

Hang een grote wereldkaart op, liefst op een groot stuk karton geplakt, zodat er in te prikken valt. Print internetplaatjes van woningen uit allerlei landen en laat de kinderen de plaatjes op de juiste plekken op de aardbol prikken.
Beeld: AdobeStock

Hoe wonen mensen in andere landen? Een leuk onderwerp voor de oudere kinderen. Hang een grote wereldkaart op, liefst op een groot stuk karton geplakt, zodat er in te prikken valt.

Print internetplaatjes van woningen uit allerlei landen en laat de kinderen de plaatjes op de juiste plekken op de aardbol prikken. Laat de kinderen goed kijken; is het er warm of koud, welke materialen hebben mensen om te bouwen. Praat ook over de wereldkaart: waar is het warm, koud, wat vind je daar, veel water of bos? Als je dennenbomen tekent in Zweden, dan is het makkelijker om het houten huisje aan het water in Zweden te plaatsen.

Suggesties: grachtenpandje (Nederland), vakwerkhaus (Duitsland, Oostenrijk), rondavel (Afrika), iglo (Canada), ijshut (Lapland), zouthuis gemaakt van zoutblokken (Bolivia), waterhuis (Malediven), wit/blauw Grieks huis, chalet (Zwitserland), bedoeïenentent (Sahara), stilt-huis (Cambodja) of yurt (Mongolië).

Je kunt de prikbare wereldkaart ook voor andere doelen gebruiken, voor plaatjes van voedsel of dieren.

Meer activiteitentips binnen dit thema:

‘Thema Werelds wonen: tips voor de aankleding’
‘Voelen in de buurt’
‘Beweeg: verhuizing’
‘Op mooie huizenjacht’
‘Variant: in welke huisjes wonen dieren?’
‘Dakloos’
‘Kabouterhuisjes’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.