Home Zoek
Activiteiten
Geef een zoekterm op ( 837 resultaten )
Verfijn zoekresultatenEitjes om te eten
Bij de lente horen vogels die eitjes uitbroeden. Maar eieren zijn ook een gezonde snack. Maak een smakelijke lunch met ei. Zachtgekookte eitjes op een bedje van slabladeren, roereieren (die de oudste kinderen zelf door elkaar mogen roeren) en omeletten waaraan ze hun favoriete ingrediënten mogen toevoegen. Bijvoorbeeld stukjes paprika, champignon, uitjes en olijf.
Sporten in de natuur
Kinderen houden van bewegen, maar dat is natuurlijk extra leuk op een spannende plek. Zijn er fijne natuurplekjes in de buurt? Denk niet te ingewikkeld. Een parkje in voorjaarsbloei is al prima. Of doe tai chi op de brede zandpaden van een bollenveld.
Dans als een lammetje
Check bij de kinderboerderij wanneer er jonge dieren worden geboren. Lammetjes, eenden- en ganzenkuikens, jonge konijntjes of geiten. De kinderen gaan op bezoek, voeren en aaien. Stimuleer de kinderen daarbij om te kijken hoe de jonge dieren zich bewegen. Doe het ter plekke na.
Daarna kun je op het buitenterrein van het kindercentrum een dansparty houden met een vrolijk dierenlied. Neem een makkelijk wijsje en zing er zelfbedachte tekst op. ‘Dans als een lammetje, dans als een kuikentje’, enzovoort.
Thema Lente: tips voor de aankleding
Een thema waar je gewoon niet omheen kunt in de kinderopvang: lente. Het voorjaar is een heerlijke, veelbelovende tijd: de natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, jonge dieren worden geboren en bloemen gaan bloeien.
Thema Werelds wonen: tips voor de aankleding
Iedereen woont in een huis. Daar is het meestal fijn en gezellig, want daar zijn ook je ouders, broertjes en zusjes, als je die hebt. Vaak heb je een eigen kamer en speelgoed. Er zijn ook bijzondere huizen, zoals boten, kerken en torens. Met welke materialen worden huizen eigenlijk gebouwd? En hoe doen ze dat in andere landen? In welke huizen wonen dieren? ‘Werelds wonen’ is een thema waar je echt alle kanten mee uit kunt.
Dakloos
Helaas heeft niet iedereen een dak boven zijn hoofd. Ook met kinderen mag je daarbij stilstaan. Hoe komt dat iemand op straat slaapt, is het daar koud, hoe eet hij? Durf dit onderwerp gerust met de oudere kinderen (bso-leeftijd) aan te gaan, maar begeleid goed en vermijd extreme situaties. Een optie is om een keer bij een maaltijdvoorziening van het Leger des Heils te helpen of om een kopje koffie te drinken met de man/vrouw die de Daklozenkrant verkoopt. Benader het onderwerp eerlijk en beantwoord alle vragen.
Werelds wonen
Hoe wonen mensen in andere landen? Een leuk onderwerp voor de oudere kinderen. Hang een grote wereldkaart op, liefst op een groot stuk karton geplakt, zodat er in te prikken valt. Print internetplaatjes van woningen uit allerlei landen en laat de kinderen de plaatjes op de juiste plekken op de aardbol prikken. Laat de kinderen goed kijken; is het er warm of koud, welke materialen hebben mensen om te bouwen.
Beweeg: verhuizing
Een spel dat je binnen en buiten kunt doen: de grote verhuizing. Verdeel de groep in twee teams. Teken met rood en blauw stoepkrijt twee flinke vierkanten aan elke zijde van het plein. Dit zijn de huizen. Aan de ene kant van het plein worden de huizen gevuld met huisraad: een tafel, stoeltjes, een grote staande lamp, bijzettafeltjes, een poef. Het moet wel met groepjes kinderen te dragen zijn, dus maak het niet te zwaar. Als het startsein klinkt, gaan de kinderen ‘verhuizen’. Team rood verhuist alles naar het rode vierkant, team blauw uiteraard naar het ‘andere huis’. Stimuleer de kinderen na te denken: hoe kun je slim met elkaar een tafel dragen?
Variant: in welke huisjes wonen dieren?
Maak een buurtwandeling langs dierenhuisjes. Bereid voor, zodat je weet waar ze te vinden zijn. Denk aan een vogelnest, hondenhok, kippenren, paardenstal, poezenpaal, konijnenhok, eendenkooi. Speur in het park naar molshopen en muizenholletjes. Wellicht is er een tuin in de buurt waar veel slakken leven, die hun eigen huisje op hun rug dragen.
Op mooie huizenjacht
Steeds meer oude gebouwen worden tegenwoordig omgebouwd tot woning. Informeer in de gemeente welke bijzondere huizen er zijn. Een molen, kerk, watertoren, school of schuur verbouwd tot woning?