Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuinonderhoud? Doen we zelf!

In het voorjaar is het tijd om hard aan de tuin te gaan werken. En dat betekent: lekker lichamelijk bezig zijn.
Foto: iStock

Er wordt veel gebogen, geknield, gestrekt, geschoffeld en gegraven. Doe het tuinonderhoud dit jaar eens samen met de kinderen. Geen groene vingers? Vraag de tuinman of tuinamateurs uit de buurt om tips en ga aan de slag.

Mesten

Je kunt mest kopen, maar je kunt het ook zelf ‘maken’ met een composthoop van groenten- en fruitafval uit de keuken. Dat kan in een hoekje van de tuin en als je midden in een woonwijk zit, bijvoorbeeld in een compostton. Vraag de tuinman welke mest je het beste waar kunt gebruiken.

Zaaien en planten

Bloemen en planten willen we zien. Niet-winterharde struikjes in potten kunnen weer naar buiten. De kinderen kunnen binnen vast plantjes in bakken zaaien. In mei gaan ze dan naar buiten. Verder kun je ook prima struikjes planten. Leuk is bijvoorbeeld een rozenstruik. Kies samen met de kinderen een mooie kleur en kies de plek waar je in de zomer kunt genieten van de rozen.

Grote schoonmaak

De tuin kan na de winter wel een opfrisbeurt gebruiken. Geef de kinderen een bot mesje en laat ze onkruid steken tussen de tegels. Maak een voor- en na-foto zodat ze trots naar het resultaat kunnen kijken. Ook hagen snoeien kan goed in het voorjaar. De tuinman kan de kinderen leren hoe ze voorzichtig de groene struiken zoals liguster, taxus en conifeer een stukje kunnen kortwieken. Dit vraagt uiteraard goede begeleiding.

Grasveld verfraaien

Bekijk samen de grasmat. Zijn er kale of rotte plekken? Snijd een vierkant uit het gras, steek er de spa onder en leg er een nieuwe plag in. Je kunt die kant en klaar kopen. De oude plaggen stapel je ergens waar je een heuveltje wilt bouwen. Optie twee: vul de kale plek met tuinaarde en zaai in. Bij droog weer regelmatig water geven. Zet er met de kinderen stokjes en een lint omheen, want je mag er dan even niet op lopen. Begint het gras al te groeien? Met een rolmaaier mogen de oudste kinderen het gras maaien. De maaier met zijn scherpe messen wordt na afloop netjes opgeborgen in de schuur.

Opleuken

Creëer leuke nieuwe elementen waar je met elkaar van kunt genieten. Denk aan een regenmeter of een paddenhuisje. De regenmeter is een simpele doorzichtige plastic fles. Houd de dop er op, zaag de bodem weg, bind de fles op zijn kop tegen een stok en geef millimeters aan, zodat je kunt zien hoeveel millimeter er elke week/maand valt.
Een paddenhuisje maken is ook niet moeilijk. Kies een rustig, donker en vochtig plekje in de tuin, als het kan dichtbij water. Neem een flinke aardewerken bloempot en graaf die op zijn zij in met de opening naar het zuiden. Doe bladeren en compost in de pot en bekleed de buitenkant met natuurlijk materiaal zoals mos en bladeren. Laat de padden nu maar komen voor dit veilige huisje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.