Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouw je droomhut

Hoe zou je droomhuis er uit zien? Helemaal gemaakt van snoep, zodat je er af en toe een stukje van af kunt bijten? Of een onzichtbare camouflagehut in het bos?
Foto: AdobeStock

Maak van ‘hutten bouwen’ deze zomer een bijzondere happening: bouw droomhutten!

Brainstorm

Waaraan moet het leukste huis ter wereld voldoen? Ligt het op de top van een berg, dobbert het op zee of is het een supertech huis dat jouw stem herkent? Als je roept: ‘Voordeur open’, zwaait vanzelf de deur voor je open en bij: ‘Glas water graag’, brengt een robot je een koel glas water. De mogelijkheden zijn eindeloos. Houd een brainstorm waarbij je kinderen stimuleert constructief te denken: wat vind jij belangrijk voor een leuk leven, wat zou je willen doen in je huis, dus wat zou het huis moeten kunnen? Voor wie is het bedoeld, voor hoeveel en voor welke mensen? Welke locatie heeft je voorkeur en welke materialen passen daarbij? Hoe maak je het extra leuk: zijn kleuren, muziek en kunst belangrijk?

Bouwen

Na de brainstorm verdelen de kinderen zich in groepjes. Elke groep kiest zijn favoriete hut. De start is het maken van een maquette, een verkleinde weergave van de droomhut. Een heerlijk priegelwerkje dat de kinderen aan het denken zet over materialen. Maak een lijst van wat er nodig is. Takken, planken, lappen textiel… en: welke leuke accessoires heeft de droomhut nodig? Sommige kinderen zullen focussen op de buitenkant van de hut, bijvoorbeeld een camouflagehut van takken tussen de struiken in de tuin. Of een hut waar je het dak van af kunt tillen, zodat je lekker van de zon geniet. Anderen zullen het belangrijker vinden dat het interieur gezellig is met veel kussens, boeken en muziek.

Simpel

Tijd om te bouwen. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je wilt. Als hutten bouwen een zomeractiviteit is, heb je de hulp van handige vrijwilligers nodig. Gaat het om een weekthema, dan kan je het veel simpeler houden. Een klimtoestel kan met zeildoek makkelijk verbouwd worden tot een fijne hut. Ook een tuin-tipi maken is niet ingewikkeld en erg cool.

Tipi

Voor een tipi heb je zo’n acht sterke, dikke, zo recht mogelijke takken van vier meter lengte nodig of bijvoorbeeld bamboe palen van de bouwmarkt. Zorg ook voor een paar bouwzeilen en touw. Bovenaan de takken, zo’n dertig centimeter van de top, maak je een groef (voorkomt schuiven), waar de takken aan elkaar worden gebonden met tien centimeter onderlinge afstand. Schuif de poten uit elkaar en plaats ze in kuiltjes. Versterk de constructie halverwege met dwarstakken en touw. Laat een opening vrij als deur. Doek erover en klaar is de tipi.

Wwweetjes

  • samenspelopdebso.nl: klik op Activiteitenboek en zoek onder ‘hutten bouwen’.
  • wild-kamperen.nl: klik op categorie ‘shelter bouwen’ en door naar ‘hoe bouw je een tipi in 5 stappen’.
  • natuuriseenfeest.nl/hutten-bouwen: leuke eenvoudige hutten van takken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.