Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acties voor veiliger verkeer rond school

De scholen zijn in een deel van het land weer begonnen of gaan binnenkort beginnen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt weggebruikers om extra waakzaam te zijn op schoolgaande kinderen. Er is een speciale verkeersles ontwikkeld en kinderen kunnen gratis een reflecterende armband ophalen.
Kinderen van basisschool De Korenbloem in Raalte kregen tips voor meer zichtbaarheid en reflecterende banden als eerste uitgereikt.
Kinderen van basisschool De Korenbloem in Raalte kregen tips voor meer zichtbaarheid en reflecterende banden als eerste uitgereikt.

De campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ richt zich in eerste instantie op volwassenen. ‘Het is belangrijk dat iedereen die deelneemt aan het verkeer veilig is en zich veilig voelt. Nu de kinderen weer in grote groepen naar school gaan, is het belangrijk dat zowel de automobilist als de kinderen zich daarvan bewust zijn. Het lijkt een open deur maar heel veel verkeersellende is te voorkomen als automobilisten optimaal kunnen zien en kinderen goed zichtbaar zijn.’

Zichtbaar in het verkeer

Voor de campagne is samenwerking gezocht met Pearle Opticiens. Zij ontwikkelde, samen met VVN, een verkeerslesbrief met tips over hoe kinderen beter zichtbaar zijn in het verkeer. Een reflecterende band is een oplossing. Vanaf maandag 17 augustus zijn deze banden gratis af te halen bij winkels van Pearle Opticiens, zolang de voorraad strekt. Kinderen van basisschool De Korenbloem in Raalte (zie foto) kregen de les en de reflecterende banden als eerste uitgereikt.

Slachtoffers

Ieder jaar overlijden kinderen door een fietsongeluk in het verkeer. In 2014 waren dit dertien kinderen, in 2013 waren het er vijf en in 2012 vielen er ook dertien slachtoffers. VVN vindt deze cijfers ‘zeer verontustend’. Behalve de campagne roept de organisatie scholen en kinderopvang op kinderen vooral veel te laten oefenen in de praktijk. ‘Verkeerseducatie moet vooral doe-onderwijs zijn.’

Ouders nemen hun kinderen te weinig mee mee in het verkeer, waardoor de kinderen er niet goed genoeg mee kunnen omgaan. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zie je dat terug in het percentage kinderen dat zakt voor het verkeersexamen in de praktijk. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.