Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Abvakabo opent meldpunt Estro

Medewerkers die in dienst zijn of waren van Estro/Smallsteps worden opgeroepen om misstanden en andere opvallende gebeurtenissen te melden bij een speciaal meldpunt van Abvakabo. De vakbondsorganisatie zegt nu al signalen te krijgen van verontruste medewerkers en overweegt juridische stappen als Smallsteps de situatie voor medewerkers niet verbetert.
Abvakabo opent meldpunt Estro
Foto: ANP Xtra

De signalen die Abvakabo ontvangt, betreffen vooral de arbeidsvoorwaarden. Zo zouden medewerkers die meegaan naar Smallsteps opeens moeten tekenen dat overuren niet uitbetaald worden, terwijl dit volgens de cao Kinderopvang verplicht is. Medewerkers die op locaties werken die door andere partijen zijn overgenomen, moeten naar hun eigen baan solliciteren, maar zouden vervolgens minder uren aangeboden krijgen. Of ze krijgen een tijdelijk contract terwijl ze voorheen een vast contract hadden.

Faillissement

Volgens Abvakabo is er bij Estro geen sprake van een flitsfaillissement, maar van een ‘overgang van onderneming’. Dit zou als gevolg hebben dat de arbeidsvoorwaarden inclusief de opgebouwde rechten één op één overgaan naar de nieuwe werkgever.

Een woordvoerder van Estro benadrukt dat dit voor de 2600 medewerkers die meegaan naar Smallsteps ook het geval is. Abvakabo wil het zeker weten en heeft Estro/Smallsteps met een brief gewezen op gelijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Gaat de kinderopvangorganisatie hier niet op in, dan overweegt de bond juridische stappen.

De rechtszaak die Abvakabo wil aanspannen tegen Estro maakt weinig kans. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg. Abvakabo komt op voor de positie van ruim 3500 medewerkers door het flitsfaillissement ter discussie te stellen. Maar volgens Verburg is er helemaal geen sprake van een flitsfaillissement en staat Abvakabo in die kritiek dus niet sterk. Lees meer

Meldpunt

Met het meldpunt roept vakbond Abvakabo (oud-)medewerkers op om het arbeidscontract goed door te nemen voordat het wordt ondertekend. Verder hoopt de bond dat medewerkers zich melden als er iets niet verloopt volgens de gemaakte afspraken of als zij een concrete aanwijzing hebben waaruit blijkt dat Estro al in het voorjaar of eerder bezig was met de overname. ‘Een concrete aanwijzing kan zijn dat je locatie door een delegatie van buiten is bekeken of bezocht’, aldus het meldpunt.

Het melden van een signaal kan ook anoniem. Naar het meldpunt.

1 REACTIE

  1. Eens dat de overgang niet transparant is gegaan. Maar wellicht moet de abvakabo blij zijn dat er nog zoveel banen zijn behouden. Gaan we nu niet veel kinderdagverblijven juist failliet doordat ze niet eenvoudig met weinig kosten kunnen inkrimpen nu de vraag al jaren afneemt? Vasthouden aan allerlei eisen helpt het personeel en de leden van de vakbond dan niet lijkt me. Actief meedenken met werknemer EN werkgever is volgens mij vakbond 2.0. Alleen beredeneren vanuit werknemer heeft zijn langste tijd gehad denk ik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.