Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Abvakabo FNV wil betere ondersteuning pm’er

Abvakabo FNV staat achter de kwaliteitsvisie die Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) heeft ontwikkeld. De vakbond is voor een betere ondersteuning van de pedagogisch medewerker door werkgevers. Daarnaast denkt de vakbond dat meer stabiliteit in de kinderopvang niet alleen goed is voor het kind, maar ook voor de werknemer.
Abvakabo FNV wil betere ondersteuning pm’er
Foto: ANP XTRA

De vakbond reageert hiermee op de kwaliteitsvisie die BKK heeft ontwikkeld. De Commissie Kwaliteit van Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) pleit in deze visie voornamelijk voor permanente scholing van pm’ers. Een vorm hiervan is coaching on the job. ‘De sleutel voor de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang ligt bij de pedagogisch medewerkers’, beaamt Abvakabo FNV op haar website. Volgens de vakbond moeten werkgevers investeren in de pedagogisch medewerker. ‘Alleen op die manier is de kwaliteit van de kinderopvang toekomstbestendig.’

Stabiliteit

De pm’er zorgt volgens de vakbond voor stabiliteit op de groep. Abvakabo FNV benadrukt dit punt uit de kwaliteitsvisie. De vakbond pleit voor een vaste medewerker op vaste dagen, vaste groepssamenstelling, vaste ruimte en een vast programma. De oplossing hiervoor is meer vaste banen en minder flexwerk in de kinderopvang, wat de kwaliteit van de kinderopvang verhoogt.

Werkomstandigheden

Waar de kwaliteitsvisie vooral naar de voordelen voor kinderen kijkt, benoemt de vakbond ook de voordelen voor pedagogisch medewerkers. Meer vaste banen zorgt volgens de vakbond voor goede werkomstandigheden voor de pedagogisch medewerkers. Hierdoor kunnen pedagogisch medewerkers hun talenten beter inzetten, wat weer positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

Bezuinigingen

Abvakabo FNV merkt op dat er de laatste jaren veel bezuinigingen zijn op de kwaliteit van de kinderopvang. Er zijn meer nul-uren contracten en andere flexcontracten bijgekomen, wat de stabiliteit juist tegengaat. Dit gaat tegen het advies uit de kwaliteitsvisie in. Daarnaast verslechtert per 1 januari 2015 de beroepskracht/kind ratio. Er is dan geen verschil meer tussen de normen voor de peuterspeelzalen en kinderopvang. Voor beiden geldt volgend jaar 1 beroepskracht op 8 kinderen. Hiertegen heeft de vakbond grote bezwaren.

BKK heeft hun visie Ambities voor kinderen in de kinderopvang namens de Commissie Kwaliteit aan minister Asscher aangeboden. In de kwaliteitsvisie staan aanbevelingen die de ontwikkeling van kinderen centraal stellen. De Commissie Kwaliteit van Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) pleit in de Kwaliteitsvisie Kinderopvang voor permanente educatie, inzet van een coach en niet-groepsgebonden uren. Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Ja maar dat is ook het enige waar de vakbond op inzet.. Meer geld! Stelletje communisten.. Als je kijkt waar men in de branche mee start (en dan kunnen ze nog niet veel en moeten ze verval echt nog leren) en waar men naar toe kan groeien, zet daar het afbreukrisico tegenover: serieus, dat slaat kant noch wal..

  2. Lees alle reacties
  3. Niet te geloven hoe makelijk een vakbond weer om de hoek komt. Natuurlijk willen we allemaal een goed helder systeem waarbij werknemers kunnen bijscholen. Maar gaan zei nu ook naar Den Haag om daar is om de middelen te vragen. Kosten stijgen alleen maar loonkosten rijzen de pan uit, inkomsten worden steeds minder. Dus hoe moeten we dan gaan inversteren, dat stukje staan dan net weer niet in het artikel.

  4. Ja sorry hoor: onder welke steen komt de FNV nu weer vandaan.. natuurlijk willen we dat allemaal wat zij beschrijven, maar om het dan maar weer lekker simpel in de schoenen te schuiven van de werkgever… typisch vakbondgedrag.. echt: de overheid moet over de brug komen zodat organisaties weer kunnen en durven investeren in hun mensen..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.