Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanvullende eisen stint bekend

mvelsink
Stints mogen straks maximaal acht kinderen vervoeren in plaats van tien, er komt een extra rem op, er moet in de toekomst een rijbewijs verplicht worden gesteld en de zitplaatsen moeten een veiligheidsgordel krijgen. Dit is een aantal van de eisen die minister van Nieuwenhuizen stelt aan de nieuwe stint. Ze hoop dat deze strengere voorwaarden op zeer korte termijn in kunnen gaan.
ANP

De minister had aangekondigd om met een pakket aan aanvullende eisen te komen waarmee de fabrikant van stint aan de slag kan. De fabrikant is dan ook blij dat hij nu weet waar hij aan toe is. Een woordvoerder zegt tegen de NOS: ‘We gaan het goed bestuderen.’ De ambitie blijft om de stint voor de aanvang van het nieuwe schooljaar weer terug de weg op te krijgen. De minister is ook ambitieus qua tijd, al hebben sommige eisen wel meer tijd nodig en passen die dus niet in een simpelere aanpassing van de beleidsregel.

Extra rem

Een aantal maatregelen is al heel concreet. Zo moet de extra rem op de stint ervoor zorgen dat de bestuurder het voertuig kan stoppen als het onverhoopt op hol slaat. Het voertuig moet bovendien automatisch remmen als de bestuurder ervanaf valt. Minister van Nieuwenhuizen wil een rijbewijs verplicht stellen voor het vervoeren van personen met de stint, maar daar is een wetswijziging voor nodig. Ze noemt in haar brief rijbewijs B als optie, dat is hetzelfde rijbewijs als voor een personenauto. Ook denkt ze aan een kentekenplicht.

Oude modellen aanpassen

De fabrikant krijgt ruimte om de huidige modellen, die nu verboden zijn op de openbare weg, aan te passen. Ze hoeven dus niet vernietigd te worden. Als de oude modellen aan de nieuwe eisen voldoen, kunnen ze weer toegelaten worden op de weg. Uiteraard gelden de strengere regels in ieder geval voor nieuwe modellen. De RDW was voorstander van een limiet voor het aantal bijzondere bromfietsen dat jaarlijks geproduceerd mag worden, maar daar gaat de minister niet in mee. Ze vindt dat niet het aantal geproduceerde voertuigen leidend moet zijn maar het toelatingskader.

Willekeurig aantal

In een eerste reactie laat Felix Rottenberg namens de Brancheorganisatie weten niet zo blij te zijn met de nieuwe eisen. Tegen NOS vertelt hij vooral moeite te hebben met de nieuwe grens van acht kinderen in een stint. ‘Die grens lijkt willekeurig. Dat gaat vooral kleinere kinderopvangorganisaties in de problemen brengen.’ Een pm’er mag namelijk op de bso tien kinderen opvangen. Als de hele groep vervoerd moet worden, is er dus altijd een extra pedagogisch medewerker nodig.

Vaart

Minister Van Nieuwenhuizen is bezig om de aanpassingen juridisch uit te werken. Om de vaart erin te houden, wil ze haar voorstellen alvast voorleggen aan de Kamer zodat er een Beleidsregel kan komen die snel in werking kan treden. De RDW zal daarnaast een uitvoeringstoets uitvoeren op basis van de huidige voorgenomen aanpassingen en treft daarnaast voorbereidingen voor de implementatie ervan.

Download de brief van minister Van Nieuwenhuizen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.