Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal gastouders loopt terug

In ruim een jaar tijd hebben een kleine vijfduizend gastouders besloten om te stoppen. Stonden er in oktober 2011 nog 50.391 gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen, in december 2012 waren het er nog 45.827. Dit schrijft het Eindhovens Dagblad.
Aantal gastouders loopt terug
Foto: ANP Photo

De bezuinigingen op de kinderopvang vanuit het Rijk zijn hiervan de grootste oorzaak, zegt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Maar ook de hoge leges zijn een reden voor gastouders om af te haken. In sommige gemeenten zijn de leges het afgelopen jaar gestegen tot 1300 euro. Voor gastouders zijn deze individuele bedragen lastig op te brengen.

Vraaguitval
Uit een ledenpeiling van de brancheorganisatie kwam onlangs naar voren dat gastouders van alle vormen van kinderopvang te maken hebben met de minste vraaguitval. Desalniettemin loopt het aantal klanten in de gastouderopvang ook terug, met gemiddeld vijf procent in 2012.

Strengere regels
De afname van het aantal gastouders kan ook nog een nasleep zijn van de strengere regels die in 2010 voor gastouders zijn ingesteld, schrijft het Eindhovens Dagblad. Gastouders moesten, om de professionaliteit van de branche te vergroten, voldoen aan een kwalificatie-eis van minimaal PW-2. Daarnaast is de inspectie van gastouders sinds die tijd strenger geworden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.