Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanmelden tot 15 mei: het Rijke Schooldag Voorloperstraject

Gelijke Kansen Alliantie wil met het Voorloperstraject werken aan een duurzame, structurele opzet van de rijke schooldag. Vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt met 45 coalities, die al extra activiteiten aanbieden, een driejarige intensieve samenwerking aangegaan. 

Brandbrief bestuurders

Niet alle kinderen en jongeren groeien op in een omgeving die hun ontwikkeling optimaal ondersteunt’, zo onderbouwt het ministerie de noodzaak. ‘Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen in Nederland zichzelf ten volle kunnen ontplooien wordt met de Rijke Schooldag in het primair en voortgezet onderwijs een impuls gegeven aan de brede talentontwikkeling, met aanvullende activiteiten op het gebied van sport, cultuur, cognitieve begeleiding en sociaal-emotionele ontwikkeling.’

Voorlopers

Met dit traject worden de 45 voorlopers die een reeds bestaand programma rond een verrijkte schooldag hebben, uitgenodigd om met de Gelijke Kansen Alliantie hun programma gedurende drie jaar te intensiveren, op te schalen en/of verder te ontwikkelen. Volgens de aankondiging van het ministerie OCW werken ze hierbij in een lerende aanpak aan een inhoudelijk programma waarbij het opbouwen en delen van kennis over werkzame elementen centraal staat. Ze worden ondersteund met kennis, middelen, data, onderzoek en communicatie.

Het Voorloperstraject Rijke Schooldag is bedoeld voor:

  • lokale coalities, bestaande uit tenminste één school in het primair of voortgezet onderwijs, één gemeente en één maatschappelijke organisatie;
  • coalities in gebieden met relatief veel leerlingen met een risico op een onderwijsachterstand;
  • met een reeds bestaand programma voor een verlengde of verrijkte schooldag;
  • en een plan om deze verder te ontwikkelen, op te schalen of uit te breiden.

Aanmelding voor het voorloperstraject van de Rijke Schooldag is mogelijk wanneer een coalitie voldoet aan de voorwaarden voor context, inhoud en omvang. Op Gelijke Kansen wordt uitgelegd wat deze voorwaarden precies inhouden. Aanmeldingen zullen, naast de minimale voorwaarden, door een selectiecommissie worden gewogen aan de hand van inhoudelijke criteria en geografische spreiding.

Aanmelding en selectie

Op korte termijn wordt in de Staatscourant de ‘Selectieregeling Voorloperstraject Rijke Schooldag’ gepubliceerd. Lokale coalities kunnen zich hiervoor vanaf dat moment tot en met uiterlijk 15 mei aanmelden bij de Gelijke Kansen Alliantie, door hun gegevens (locatie, betrokken partijen, contactgegevens) in te vullen in een formulier dat op deze website zal worden geplaatst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.