Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbevelingen voor opvoeding jonge kind

Marianne Velsink
Internationale en Nederlandse experts in de opvoeding van het jonge kind hebben de belangrijkste aandachtsgebieden voor 0-3 –jarigen op een rij gezet. Per thema worden aanbevelingen gedaan aan (professionele) opvoeders.
Aanbevelingen jonge kind.jpg
Als pedagogisch medewerker of gastouder kun je de aanbevelingen eens langslopen om te kijken of je ze al ter harte neemt in je werk. - Foto: Fotolia

We weten steeds meer over de eerste drie jaren van een mensenleven. We weten vooral hoe belangrijk die eerste drie jaren zijn. Steeds vaker spenderen baby’s, dreumesen en peuters hun tijd in professionele kinderopvang. Dat is niet alleen zo in Nederland, dat gebeurt over de hele wereld. Regeringen in de hele wereld zien in dat het noodzaak is om te investeren in de kwaliteit in de kinderopvang. Wat een kind in die eerste jaren meekrijgt, neemt hij namelijk voor de rest van zijn leven mee. Wil je sociale, gezonde, nieuwsgierige kinderen laten opgroeien die hun talenten optimaal benutten? Dan moet je er vroeg bij zijn en dan moet je investeren in de professionals die met deze kinderen werken.

Pedagogische experts

De internationale organisatie ISSA bracht allerlei pedagogische experts voor het jonge kind bij elkaar. Zij keken naar de belangrijkste aandachtsgebieden voor kinderen tot drie jaar en stelden per thema aanbevelingen op voor (professionele) opvoeders die met deze kinderen in aanraking komen. Vanuit Nederland dachten Jeroen Aarssen van Sardes en Anke van Keulen van MUTANT mee. Elly Singer(Universiteit van Amsterdam en Utrecht) en Hilde Kalthoff (NJi) waren kritische meelezers.

Aandachtsgebieden

De ISSA-experts kwamen tot negen aandachtsgebieden:

  • Relaties en interacties
  • Familie en gemeenschappen
  • Inclusie, diversiteit en democratische waarden
  • Gezondheid welzijn en voeding
  • Ontwikkelen en leren
  • Observeren, documenteren, reflecteren en plannen
  • Veilige en stimulerende omgevingen
  • Professionele ontwikkeling
  • Samenwerking tussen sectoren
Aanbevelingen aan professionals

Per aandachtsgebied doen zij concrete aanbevelingen aan professionals, maar ook ouders. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld in het thema ‘familie en gemeenschappen’> ‘Leer de normen en waarden van alle families van jouw kinderen kennen en probeer deze over te nemen in jouw omgang met het kind’. Of bij ‘ontwikkelen en leren’> ‘Stimuleer kinderen om te spelen met open-eind-speelmateriaal om hun creativiteit aan te spreken’.

Zo gebruik je het

Als pedagogisch medewerker of gastouder kun je de aanbevelingen eens langslopen om te kijken of je ze al ter harte neemt in je werk. Je kunt ook een ander vragen om jou te reflecteren. Wat kan er beter? Waar blink je in uit? Als leidinggevende kun je de aanbevelingen bespreken in je team of het gebruiken bij videobeelden van pedagogisch medewerkers . De aanbevelingen kunnen ook gespreksstof zijn met ouders of collega’s vanuit het onderwijs of de jeugdzorg.

Brancheorganisatie Kinderopvang, de MOgroep, de PO-Raad en de VNG bundelen hun krachten. Zij denken namelijk precies hetzelfde over de beste toekomst voor het jonge kind. In een poster spreken ze hun gezamenlijke ambitie uit. Lees hier meer

Bekijk het rapport ‘A QUALITY FRAMEWORK for Early Childhood Practice in Services for Children under Three Years of Age’ hier (let op: Engelstalig).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.