Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Kwaliteit van kinderopvang sorteert effect op kinderen

Is de kinderopvang van hoge kwaliteit, dan heeft dat een positief effect op de stemming van alle kinderen. Bij meer dagen opvang vertonen kinderen zelfs minder boos en opstandig gedrag. Verder sorteert de kwaliteit van de opvang vooral effect bij kinderen met weinig zelfregulatie, het vermogen om de eigen emoties en gedrag in de hand te houden.
Kwaliteit van kinderopvang sorteert effect op kinderen
Foto: ANP

Uit promotieonderzoek van Martine Broekhuizen aan de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderen met weinig zelfregulatie minder sociale vaardigheden ontwikkelen bij een relatief lage kwaliteit van de opvang. Hierbij scoorden jongetjes slechter dan meisjes. Het omgekeerde effect is voor beide seksen gelijk: is de kwaliteit van de opvang hoog, dan laten de kinderen meer sociale vaardigheden zien.

Hoeveel effect de kwaliteit van de kinderopvang op kinderen precies heeft, is onduidelijk. Wel blijkt dat kinderen die hun gedrag en emoties beter beheersen, weinig tot geen verschil in hun vaardigheden laten zien.

Door speciale coaching van pedagogisch medewerkers kunnen kinderen met (gedrags)problemen langer in de reguliere kinderopvang blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het NJi naar het project Alert4you. Lees meer

Hanneke Bruggeman

Of registreer je om te kunnen reageren.