Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coaching pm’er door jeugdzorg succesvol

Door speciale coaching van pedagogisch medewerkers kunnen kinderen met (gedrags)problemen langer in de reguliere kinderopvang blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het NJi naar het project Alert4you. Het project versterkt de samenwerking tussen de kinderopvang en jeugdzorg op een succesvolle manier.
Coaching pm'er door jeugdzorg succesvol
Foto: ANP XTRA

Het project Alert4you heeft als doel extra kennis over opvoeden naar de dagopvang en buitenschoolse opvang te brengen, zodat kinderen met (gedrags)problemen op reguliere groepen opgevangen kunnen worden. Wanneer kinderen met opvallend gedrag vroege ondersteuning krijgen, kunnen pm’ers helpen voorkomen dat zij naar speciale jeugdzorgvoorzieningen moeten. Ook moet het project kinderen helpen die uit de jeugdzorg weer teruggaan naar de gewone kinderopvang.

Coaching

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste opbrengsten van dit project in ruim vier jaar tijd. Alert4you begon ooit op drie locaties, maar de werkwijze wordt inmiddels toegepast in tachtig gemeenten en op duizend locaties.

Uit het onderzoek blijkt dat coaching van pm’ers op de kinderopvang effectief is. De pedagogisch medewerker werkt dan samen met een coach van jeugdzorg. Die is er niet om ’te vertellen hoe het moet’, maar om de deskundigheid te bevorderen. De coach kan bijvoorbeeld bepaalde ‘onderbuikgevoelens’ bevestigen die de pm’er heeft over het gedrag van een kind.

Gesprek

Vooral de gesprekken met ouders zijn lastig, zo blijkt uit het onderzoek. Pm’ers vinden het moeilijk om probleemgedrag van kinderen bespreekbaar te maken bij ouders. De coach kan ondersteunen bij het voeren van lastige gesprekken door een voorbeeldgesprek te doen en feedback te geven. Een van de ondervraagde pm’ers zegt: ‘Ik merk dat ik meer zelfverzekerd een gesprek kan aangaan met ouders doordat ik het voorbespreek met de pedagogische coach. Zij geeft mij inzicht in wat ik kan zeggen, maar vooral in hoe ik het kan zeggen’.

In 2015 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de hele jeugdzorg. Tegelijkertijd met deze ’transitie’ wordt er gewerkt aan betere zorg voor jeugd en hun opvoeders die eerder en dichter bij huis plaatsvindt dan nu het geval is. Voor de kinderopvang kan dit betekenen dat er meer kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een gedragsprobleem in aanmerking komen voor een plekje in de reguliere opvang. Kan de kinderopvang dit aan? En is het financieel haalbaar? Lees meer >>

Grenzen

Toch blijft er volgens Alert4you en Nederlands Jeugdinstituut een aantal vragen openstaan. Waar ligt de grens in de samenwerking tussen reguliere en speciale kinderopvang? Mag een coach onmisbaar zijn binnen een organisatie? Men kan niet verwachten dat pedagogisch medewerkers alles weten over gedragsproblemen. De vraag is ook of dat altijd nodig is. Volgens Alert4you is het bovendien belangrijk om voor ogen te houden dat de coach er is om de kinderopvang te versterken en niet om taken over te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.