Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Alleen op de groep

Alleen op de groep? 

We horen steeds vaker kritische geluiden over het lang alleen staan op de groep aan het begin en het eind van de dag. Ouders komen kinderen al vroeg brengen of halen ze laat op, waardoor pedagogisch medewerkers erg lang met veel kinderen beginnen/eindigen. Het begin en einde van de dag zijn juist vaak erg hectisch. Op deze momenten wil je ook aandacht besteden aan de ouders die de kinderen komen halen, kortom herkenbaar of juist helemaal niet herkenbaar. Hoe gaat het er in jullie dagverblijf aan toe, laat het ons weten. Kan je de kinderen voldoende aandacht geven, biedt je nog steeds kwaliteit, hoe denk je er over?

Abvakabo FNV
De Abvakabo FNV zal tijdens Kindvak een enquête houden over dit onderwerp. Hoe meer reacties, hoe beter het beeld is dat de vakbond hierover kan krijgen. Alle reacties zijn welkom: zowel de negatieve als de positieve ervaringen! Alle reacties die hier worden achtergelaten zullen worden doorgestuurd naar de Abvakabo.

Je kunt hieronder een reactie achterlaten. Als je, nadat je de reactie hebt ingevuld, de optie aanklikt "emailadres niet zichtbaar maken" kun je ook helemaal anoniem reageren.

Marianne Velsink

Gerelateerde tags

11 reacties

 • no-profile-image

  Ik werk op een 0-4 groep in de vakanties heb ik wel is alleen moeten werken maar dan ook
  Max 6 kinderen waarvan 1 of 2 baby's! Maar daar was ik t niet altijd over eens want Ik had ook nog 1 jarige rondlopen! Gelukkig konden er 2 kids Naar een andere groep dat was wel fijn! En ook wij staan s morgens wel 1,5 alleen voordat je collega komt! Vaak komen ook de ouders tegelijk binnen en dan is het wel is lastig om dan goed de aandacht te verdelen. Dat is dan wel
  Minder

 • no-profile-image

  bij de bso is het 1 op 10. Alleen staan komt bij ons bijna nooit voor. Het mag niet voorkomen, maar wat ik jammer vind is dat men wel aangeeft als men alleen staat, maar als men een keer minder kinderen heeft en meer leidster dan zegt men niets....nogmaals alleen staan kan niet en dit moet je bespreekbaar maken met je leidinggevende. Desnoods draait de leidinggevende bij ons mee

 • no-profile-image

  wij zijn een klein kinderdagverblijf met 3 groepen. we voegen 's morgens en 's avonds de groepen samen, zodat je nooit alleen met een aantal kinderen staat.

 • no-profile-image

  Dit speelt al zo lang, ik ben blij dat Kinderopvang hier aandacht aan besteed en hoop dat er een betere oplossing gevonden kan worden, vooral voor het uurtje aan het begin en einde van de dag.

 • no-profile-image

  Bij ons komt dit ook erg vaak voor. Wij hebben een verticale groep en staan dan al vaak met 12 kinderen ,waaronder 4 baby's, alleen voor anderhalf uur. Erg vermoeiend!

 • no-profile-image

  Bij ons in het kdv is dat ook aan de orde. Daar kan ik me nooit prettig bij voelen.
  Eerst bij het binnenkomen soms anderhalf uur alleen met soms 9 baby ‘s. Dat is op de dagen dat de kinderen allemaal vroeg gebracht worden. Ouders ontvangen, overdracht over het welzijn van hun kindje, eventuele bijzonderheden noteren, soms kindje troosten en ondertussen aandacht voor de al aanwezige kinderen.

  Ook in de pauze en aan het einde van de dag staat de pedagogisch medewerker alleen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op 2,5 uur per dag. Wat mij betreft is dit onacceptabel. Het geeft een te grote verantwoording en het plezier in het werk gaat er een beetje af.

 • no-profile-image

  Wij staan ook bijna altijd alleen op de groep. Tot nu toe is het max aantal kids dan 7. Er is wel een achterwacht op een andere locatie. Zodra de scholen weer beginnen is er op twee of drie middagen ook BSO in hetzelfde gebouw. We kunnen elkaar dan telefonisch bereiken. Toch is de veiligheid van mijzelf en de kinderen niet gegarandeerd. Wat als ik struikel en niet meer bij de telefoon kan komen? Nu werken we bijna altijd halve dagen. Dus er komt altijd halverwege de dag vervanging.

 • no-profile-image

  Beetje late reactie van de ABVAKABO, deze problematiek en daarbij horende ergenis speelt al jaren binnen de kinderopvang en laten we dan nog maar niet hebben over de tekortkomingen mbt de kinderen, pfff , zucht

 • no-profile-image

  heb een aantal jaren op het kdv gewerkt en daar vondt mijn leidinggevende het niet erg als ik soms met 7 of 8 kinderen van 0-4 werkte. Een extra collega oproepen mocht niet, tot ik zelf actie ondernam. Dit viel niet in goede aarde, maar veiligheid van de kinderen en van jezelf staat bovenaan vindt ik. Inmiddels werk ik nu als gastouder met 5 of 6 kinderen per dag 0-13 jaar en dat is heel ontspannen, ook nu kan ik gebruik maken van een collega gastouder als er extra opvang door ouders wordt gevraagd of vakantie geregeld moet worden. Zo kan je vaak toch op vakantie, en dat kon op het kdv niet, of stond je collega met teveel kinderen op de groep. Controle op het aantal kinderen is er niet, of er word geschoven met de kind lijsten zodat ze kloppend zijn. Gelukkig zullen er ook goede kdv zijn, waar dit perfect is geregeld, maar meestal gaan ze voor het grote geld. het personeel meld zich op deze manier wel vaker ziek en dat betekend nog hogere kosten.

 • no-profile-image

  Ik werk op een bso met meerdere locaties. De onze zit op het terrein van een basisschool. Wanneer er minder dan 11 kinderen zijn sta je alleen op de groep. Na schooltijd en in de vakanties ben je dan echt alleen en de achterwacht is een andere locatie, waar ook strak op kindaantal is ingepland. Verder is het soms lastig als een deel van de kinderen buiten wil spelen en een ander groepje graag binnen speelt. Je aandacht verdelen vraagt veel flexibiliteit en als de ouders kinderen komen halen is de overdracht soms minder uitgebreid / gezellig dan je zou willen. Daarnaast moet er ook nog gewoon worden afgewassen en schoongemaakt terwijl de kinderen er zijn. Meestal lukt dat wel, maar je hebt gewoon minder tijd voor de kinderen en daar gaat het toch om...

 • no-profile-image

  Anoniem

  Ook ik sta met enige regelmaat alleen op de groep, niet alleen met open- en sluitdiensten. Maar ook gewoon dag(delen).
  Dit kan veroorzaakt worden door een laag kindaantal. Dat regelmatig goed te doen, maar gaat wel vaakt te kosten van de kinderen. Immers je staat overal alleen voor dus alles duurt dubbel zo lang. Maar ook bijv. oudergesprekken, overleggen, bij-scholingen of ziekte/vrije dag van collega's. In de laaste geval moet ik met enig regemaat me te veel aan kindern verdelen over de andere groepen. Iets wat zowel mijn groep, als mij, als mijn collega's en ouders niet goed doet.
  Vind dit echt heel lastig...en durf het af en toe niet eens tegen ouders te zeggen dat ik weer 'hun' kind heb weggedaan. Immers waarom dat kind en alweer dat kind ????

Of registreer je om te kunnen reageren.