Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV en Stichting Voor Werkende Ouders luiden noodklok: #redonzekinderopvang

Het personeelstekort in de kinderopvang is zo ongekend groot, dat vakbond FNV en Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) de noodklok luiden. Samen starten zij de campagne: #redonzekinderopvang. ‘De problemen in de kinderopvang zijn tot het kookpunt gestegen. De lonen zijn te laag en de werkdruk te hoog’, zegt Bas van Weegberg van FNV.
fnv-en-stichting-voor-werkende-ouders-luiden-noodklok-redonzekinderopvang
Jacob Lund / stock.adobe.com

Daarom start de vakbond samen met ouders de campagne #redonzekinderopvang. Want niet alleen kinderopvangmedewerkers hebben last van het grote personeelstekort, ook de ouders staan voor het voldongen feit dat wachtlijsten oplopen en groepen vaker sluiten.

Onderzoek onder ouders

Uit onderzoek van SVWO onder 361 ouders blijkt dat 71 procent van deze ouders last heeft van de personeelstekorten en dat dit direct invloed heeft op hun werk. 28 procent neemt daardoor andere beslissingen rondom hun werk. ‘De problemen in de kinderopvang zijn tot het kookpunt gestegen’, zegt Bas van Weegberg, Lid Dagelijks Bestuur FNV. ‘De lonen zijn te laag en de werkdruk te hoog, waardoor vast personeel vertrekt. Dit is hét moment voor politiek én werkgevers om te investeren in de sector: verhoog de lonen, verklein de groepen en skip alle onnodige administratieve handelingen. Alleen dan behoud je de medewerkers én de kwaliteit die we gewend zijn. Dit gaat ons allemaal aan, want voor elke medewerker in de kinderopvang kunnen zeven ouders aan het werk.’

Stelselherziening

Naar verwachting lopen de tekorten nog verder op wanneer kinderopvang per 1 januari 2025 vrijwel gratis wordt. ‘Deze stelselherziening is een goede stap voor kinderen en ouders, maar het staat of valt met genoeg pedagogisch medewerkers’, vinden beide partijen.

‘De ontwikkeling van kinderen staat voor ons op 1, maar we krijgen daar niet de tijd, waardering, of materialen voor. Ik ben het zat dat we nooit worden gehoord als we zinnige dingen zeggen over wat er zou moeten gebeuren. De afstand is te groot, ze snappen niet wat er op de werkvloer gebeurd’, zegt oud-kinderopvangmedewerker Petra, die na jaren de kinderopvang verlaat, om als activiteitenbegeleider aan de slag te gaan in de geriatrie.

#redonzekinderopvang

Ouders zien dit ook, zo blijkt uit het onderzoek van SVWO. ‘Ze doen zo hard hun best en je ziet ze gewoon op hun tandvlees lopen’, laat Pascale, moeder van een baby, weten in het onderzoek. FNV en SVWO willen deze waardering maar ook de wanhoop van de sector onder de aandacht brengen. Met de campagne  #redonzekinderopvang roepen beide organisaties ouders op om hun dankbaarheid uit te spreken voor de kinderopvang, maar ook hun wanhoop over de crisis. Alle verhalen worden verzameld in een boek en overhandigt aan Tweede Kamerleden op dinsdag 15 november. Het initiatief is naar Belgisch voorbeeld, waar dezelfde problemen spelen.

‘Kinderopvang is zoveel meer dan alleen opvang’

‘De kinderopvang draagt de hele maatschappij, volgens de initiatiefnemers in België. Mooier hadden we het zelf niet kunnen zeggen’, zegt Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. ‘Met deze actie willen we de pedagogisch medewerkers in het zonnetje zetten en aandacht vragen voor het belang van de kinderopvang, niet alleen voor werkende ouders, maar voor de hele maatschappij. De problemen die nu opduiken, hebben een impact op jonge ouders én alle werkgevers waarvoor zij werken. Als die opvang wegvalt, worden de problemen op de arbeidsmarkt nog groter. Kinderopvang is zoveel meer dan alleen opvang.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.