Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

80% ko-organisaties meldt maandelijks opvanguren bij de Belastingdienst

Ruim 80 procent van de kinderopvangorganisaties levert inmiddels maandelijks gegevens aan de Belastingdienst over de afgenomen kinderopvang. Ouders worden zo sneller geïnformeerd als er een afwijking is tussen de aanvraag en het daadwerkelijke gebruik. Vanaf 2021 zijn de maandelijkse rapportages verplicht.
Thomas Bethge/GettyImage/iStock

Om (hoge) terugvorderingen te voorkomen, werken het ministerie van SZW en de Belastingdienst samen aan een verbetertraject voor de kinderopvangtoeslag. Hiervoor hebben SZW en de Belastingdienst een pakket met maatregelen samengesteld, dat helpt om eerder te signaleren als de afgenomen uren die organisaties doorgeven verschillen met de aanvraag van ouders wat betreft kinderopvangtoeslag.

Alle kinderopvangorganisaties krijgen in december een brief over het verplicht maandelijks aanleveren van deze gegevens vanaf 1 januari 2021.

Het proportioneel vaststellen van de kinderopvangtoeslag expliciet in de Wet kinderopvang geregeld. Voorheen hadden ouders geen recht op kinderopvangtoeslag als zij niet volledig hun eigen bijdrage hadden betaald. Met dit wetsvoorstel wordt geregeld dat een ouder voortaan recht heeft op kinderopvangtoeslag naar rato van het bedrag aan kosten dat de ouder wel tijdig heeft betaald. Dat voorkomt dat de ouder de hele kinderopvangtoeslag moet terugbetalen als een factuur niet betaald is. In de praktijk wordt dit al zo geregeld. Het moet alleen nog worden vastgelegd in de Wet kinderopvang. Lees meer

App Belastingdienst

In het verbetertraject wordt ook actief ingezet op het begeleiden van ouders met een hoge kans op terugvorderingen en de digitale dienstverlening aan ouders wordt verbeterd om het aanvraag- en wijzigingsproces voor de kinderopvangtoeslag gemakkelijker te maken voor ouders. Er is een app ontwikkeld, waarmee ouders makkelijk en overzichtelijk de actuele aanvraaggegevens kunnen inzien en wijzigingen doorgeven. Lees meer over deze app

Toolkit

Ter ondersteuning voor kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus, die belangrijke partners zijn voor SZW en de Belastingdienst binnen dit verbeteringstraject, is een toolkit ontwikkeld met verschillende communicatiemiddelen over de kinderopvangtoeslag en het doorgeven van wijzigingen: nieuwsbrieven en artikelen, posters, social media posts, veelgestelde vragen en antwoorden en een infographic.

De BMK vraagt leden om hun ervaringen met de toolkit te delen. ‘Mis je zaken in deze toolkit, heb je behoefte aan aanvullende inhoud of een heel goed idee hoe de Belastingdienst de toolkit kan verbeteren? Stuur een mail aan de BMK.’

Bronnen: Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang/Kinderopvangtotaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.