Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

8 tips voor mediagebruik

Van 16 t/m 23 november is het de Week van de Mediawijsheid. Scholen, bibliotheken en experts onderzoeken waaraan je vandaag de dag moet voldoen om jezelf ‘mediawijs’ te noemen en stellen jong en oud de vraag: ‘Heb jij het onder de duim?’ Met deze tips voor kinderen van 2 tot 6 jaar van het Nederlands Jeugdinstituut sta je niet met je mond vol tanden, als jouw hulp wordt gevraagd.
iStock

1 Maak duidelijke afspraken

Afspraken kunnen gaan over welke filmpjes, programma’s, spelletjes of websites een kind mag zien en hoeveel tijd het hieraan mag besteden. Als kinderen gewend zijn aan regels over de beeldschermtijd, hebben ze later ook minder moeite om beperkingen te aanvaarden.

2 Bied regelmatig dezelfde media aan

Adviseer ouders om met hun kind regelmatig hetzelfde filmpje te bekijken, spelletje te doen enzovoort. Jonge kinderen vinden herhaling fijn. Hierdoor leren ze de structuur te herkennen en het einde te voorspellen.

3 Vertel een kind vooraf hoe lang hij met media bezig mag zijn

Om de tijdsduur duidelijk te maken, kunnen ouders bijvoorbeeld een kookwekker gebruiken of het alarm op de telefoon. Daarmee kunnen ze aan kinderen laten zien hoe lang de afgesproken tijd duurt. En het helpt ouders ook om zelf de tijd in de gaten te houden.

4 Gebruik samen media

Door samen media te gebruiken, kunnen ouders direct op hun kind reageren. Ze kunnen dingen uitleggen, hun kind stimuleren om mee te doen. Of te troosten en voor afleiding te zorgen als het onverwacht toch te eng is. Ouders kunnen zo ook in de gaten houden waar een kind mee bezig is.

5 Praat met een kind over wat hij ziet

De ouder kan bijvoorbeeld benoemen wat hij ziet en daar vragen over stellen of een kind helpen om belangrijke informatie te herkennen. Kinderen leren hierdoor beter te focussen. Ook kunnen ouders helpen om een connectie te maken tussen wat er op een scherm te zien is en wat in de echte wereld. En natuurlijk kan er na afloop over een filmpje worden doorgepraat.

6 Stel een bang kind altijd gerust

Vooral kinderen van een jaar of 4 kunnen last hebben van iets dat ze eerder hebben gezien. Ouders mogen zulke angsten niet ontkennen of negeren. Als een kind ’s nachts wakker wordt omdat er een monster in zijn kamer staat, is dat voor hem een realiteit. Een kind fysiek geruststellen werkt dan goed.

7 Leer een kind hoe hij apparaten het beste kan bedienen

Leer een kind hoe hij moet swipen en scrollen, een nieuw scherm kan openen en hoe iets kan worden afgesloten. En adviseer kinderen om bij websites niet overal op te klikken.

8 Ouders hebben een voorbeeldrol

Als ouders met hun kind samen naar een filmpje kijken, observeert een kind de reactie van de ouders. Lacht een ouder om een grap, dan weet een kind wat een grap is. En als een kind ziet dat zijn ouders niet paniekerig reageren bij een spannende scène, dan leert hij om te gaan met zijn eigen angst.

MEER TIPS? DOWNLOAD DE TIPSHEETS MEDIAGEBRUIK VOOR PROFESSIONALS VAN HET NJI. DEZE ZIJN KOSTELOOS TE DOWNLOADEN VOOR VERSCHILLENDE LEEFTIJDSCATEGORIEËN: WWW.​NJI.​NL.

Lees ook: Steven Pont: ‘Géén beeldschermen tot 17.30 uur voor jonge kinderen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.