Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

50.000 werkende moeders door kinderopvang

50.000 werkende moeders door kinderopvang

Het Nederlandse kinderopvangbeleid heeft een substantieel positief effect gehad op de arbeidsparticipatie van vrouwen. In een artikel in het online tijdschrift ESB Online constateren de auteurs Hugo Erken, Henk-Wim de Boer (beiden ministerie van Sociale zaken) en Marloes Voltman (student) dat door de extra investeringen van het Rijk in de periode 2005-2009 er tenminste 50.000 moeders extra op de arbeidsmarkt zijn gekomen.

Onderschat
Het artikel stelt daarmee de uitkomsten van eerdere CPB analyses over arbeidsparticipatie en kinderopvang ter discussie. De auteurs geven aan dat het door hen gevonden effect van kinderopvangbeleid waarschijnlijk onderschat wordt, omdat alleen is gekeken naar de participatiebeslissing van vrouwen: werken of niet-werken en er niet is gekeken naar vrouwen met een baan die meer zijn gaan werken.

Participatiegraad
Voor vrouwen in de leeftijd 25-45 jaar met kinderen tussen de 0 en 12 jaar heeft de invoering van de Wet Kinderopvangtoeslag in de periode 2005-2009 geresulteerd in een extra toename van de participatiegraad met 4,7 procentpunt vergeleken met andere vrouwen in deze leeftijdscategorie. Of door de voorgenomen bezuinigingen er 50.000 vrouwen afhaken, is volgens de auteurs onzeker en vergt nader onderzoek.

Het betreffende artikel is alleen te bekijken met een inlog >>

Bron: ESB Online
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.