Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 tips voor een groeimindset bij kinderen

Meer weten over hoe je een groeimindset bij kinderen stimuleert? 3 tips in dit artikel. In een constant veranderende wereld is het een must om je vanaf jongs af aan aan te kunnen passen en te ontwikkelen. Steeds vaker wordt hierbij gekeken naar de positieve effecten van een groeimindset.

Groeimindset: wat is dat precies?

Mensen kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld wanneer we het hebben over de manier hoe ze omgaan met persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn er mensen die denken dat zaken als kwaliteiten, je persoonlijkheid en intelligentie vaststaan. Anderen zijn juist van mening dat zij constant blijven doorgroeien en dat dergelijke zaken dus veranderd kunnen worden. Die laatste categorie beschikt over een zogeheten groeimindset. Binnen deze mindset heb je het vertrouwen dat je alles kunt leren, zolang je maar in jezelf gelooft en doorzet. Het grote voordeel van het implementeren van een groeimindset is dat deze mindset ervoor zorgt dat je vaker uitdagingen in het leven aan durft te gaan en dat je veel beter om kunt gaan met eventuele tegenslagen. Dan begin je toch gewoon opnieuw?

Uit onderzoek blijkt dat het heel goed is om vanaf jonge leeftijd te beginnen met het implementeren van een groeimindset in je leven. Veel kinderen vinden het spannend om nieuwe dingen te proberen; toch is het wel goed voor kinderen om af en toe wat nieuws te ondernemen. Dit draagt namelijk bij aan de persoonlijke ontwikkeling en het zelfvertrouwen. Lukt het namelijk om een nieuwe uitdaging te voltooien of tot een goed einde te brengen? Dat brengt zelfverzekerheid en trots met zich mee. Hierdoor zal een kind in de toekomst sneller bereid zijn om andere nieuwe dingen te proberen met als resultaat meer zelfvertrouwen en de ontwikkeling van een groeimindset.

1. Aanprijzen van inspanning en doorzettingsvermogen bij kinderen

Er zijn verschillende manieren om een groeimindset bij kinderen te stimuleren. Dit kan thuis, op de kinderopvang en op school. Het is bijvoorbeeld van belang om kinderen aan te moedigen om inspanning en doorzettingsvermogen te waarderen, los van enkel prestaties. Natuurlijk is het fijn wanneer er een goed resultaat wordt behaald, maar binnen de groeimindset draait het om het proces van leren en verbeteren. Benadruk dat dit proces net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, is als het behalen van een doel. Hiermee motiveer je kinderen om uitdagingen aan te gaan. Op het kinderdagverblijf kan dat bijvoorbeeld bij spelletjes, knutselen en sportieve activiteiten.

2. Geef kinderen het goede voorbeeld als volwassene

Ouders, begeleiders en leraren zijn een groot voorbeeld voor veel kinderen. Ze zien een volwassene al gauw als rolmodel, waar ze ook maar zijn. Dat betekent dat je als begeleider in de kinderopvang veel kan betekenen voor de ontwikkeling van een kind. Merk je dat een kind het spannend vindt om iets voor het eerst te doen, zoals een buitenactiviteit of een uitstapje naar een nieuwe plek? Geef dan het goede voorbeeld en doe het eerst zelf voor. Op die manier neem je veel spanning bij een kind weg, omdat hij of zij ziet dat er niets engs of spannends is aan datgene dat je uitvoert. De kans is hierdoor groter dat het kind het uiteindelijk zelf doet. Waar een beetje hulp zonder al te beschermend te zijn al niet bij kan helpen.

3. Maak gebruik van positieve en opbouwende taal

Een groeimindset stimuleren bij kinderen kan daarnaast door als begeleider, verzorger of ouder gebruik te maken van positieve en opbouwende taal. Positieve communicatie helpt sowieso zoveel beter dan woorden en zinnen met een negatieve klank. Let daarom goed op je taalgebruik wanneer je met kinderen werkt. Het is raadzaam om alles, dus ook de dingen die minder goed gaan, aan te pakken met positieve communicatie. Door zinnen te gebruiken als “je bent niet goed in…” of “je kunt dit niet” zorg je ervoor dat kinderen bang worden om iets verder te proberen. Ga liever voor zinnen als “ik weet zeker dat je dit kunt”. Door het kind positief te stimuleren vergroot je de kans dat hij of zij toch iets probeert. Kinderen hebben hun hele leven baat bij een groeimindset, wat prettig is in een wereld die constant aan verandering onderhevig is.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.