Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

24,9 miljoen voor beter toezicht kinderopvang

24

Er komt vanaf 2012 een structureel bedrag beschikbaar van 24,9 miljoen euro voor toezicht en handhaving op de kinderopvang. Dat betekent 13 miljoen euro meer dan het huidige budget. De manier van toezicht en handhaving op kinderopvangcentra en gastouders zal veranderen. Hierover heeft de VNG overeenstemming bereikt met het kabinet.

100 % dekking
Alle 12.400 locaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang en 730 gastouderbureaus in Nederland zullen vanaf 2012 jaarlijks worden gecontroleerd, dus een dekking van 100 %. Niet iedere locatie krijgt dezelfde inspectie. Ondernemers met een laag risico op tekortkomingen worden onderworpen aan een lichter toezichtsregime. Ondernemers met een hoog risico krijgen te maken met zwaarder toezicht. Alle nieuwe locaties worden sowieso voor toelating tot het stelsel geïnspecteerd.

Gastouders
Hoewel gastouderbureaus wel allemaal worden gecontroleerd, geldt dat niet voor gastouders. Bij de jaarlijkse controle van het gastouderbureau wordt een percentage van het gastouderbestand gecontroleerd. De grootte van de steekproef wordt bepaald op basis van het risicoprofiel van het gastouderbureau. En er kan gevarieerd worden in de intensiteit van de inspectie.

Expertisecentrum
Naast de investering in een betere handhaving en inspectie van de kinderopvang, richt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een expertisecentrum toezicht kinderopvang op. Dit expertisecentrum richt zich op de versterking van de handhaving in de kinderopvang door gemeenten, onder andere door bundeling van juridische kennis en jurisprudentie en het bevorderen van regionale samenwerking. Het expertisecentrum wordt bekostigd vanuit het totaal beschikbare budget van 24,9 miljoen euro en zal naar verwachting niet meer dan 2% van het beschikbare budget omvatten.

Lees meer op de website van het VNG >>

Bron: VNG
Foto: Stock.XCHNG, Coloniera 2

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.