Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

248 miljoen extra voor kinderopvangtoeslag

Marianne Velsink
Er wordt vanaf volgend jaar 248 miljoen euro extra geïnvesteerd in de kinderopvangtoeslag. Het maximum uurtarief waar de overheid volgend jaar kinderopvangtoeslag voor vergoedt bedraagt voor de dagopvang dan € 8,02. Dit is nu nog € 7,45.
ANP Photo

Dit meldt staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) aan de Tweede en Eerste Kamer. De extra investering in kinderopvangtoeslag werd eerder al gelekt en was ook al deels aangekondigd in het regeerakkoord, maar nu is het dan ook officieel gecommuniceerd.

Uurtarieven hoger

Of ouders daadwerkelijk goedkoper uit zijn voor kinderopvang in 2019 is nog maar de vraag. Vanwege extra kwaliteitsmaatregelen zoals de bkr-maatregel voor baby’s en de inzet van een pedagogisch coach zijn ondernemers duurder uit. Zij zullen de uurtarieven voor volgend jaar moeten verhogen. Staatssecretaris Van Ark is van mening dat de compensatie van de kinderopvangtoeslag gemiddeld genomen toereikend moet zijn voor kinderopvangorganisaties.

Kosteneffecten bkr

Uit het praktijkonderzoek van Buitenhek blijkt dat de kosteneffecten voor kinderopvangaanbieders vanwege de bkr-maatregelen voor baby’s gemiddeld 7,3 procent bedragen. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. Zeker kleine aanbieders komen duurder uit, 37 procent kan een kostenstijging van meer dan 10 procent tegemoet zien. Lees meer over dit onderzoek

Wens branche:7,3 procent

Op basis van het onderzoek van Buitenhek hebben de twee brancheorganisaties, BOinK en Sociaal Werk Nederland gevraagd om een indexering van de kinderopvangtoeslag van 7,3 procent. In haar brief zegt van Ark dat alle inkomensgroepen van de investering in kinderopvangtoeslag gaan profiteren. ‘Ouders met een verzamelinkomen van 50.000 euro (circa anderhalf keer modaal) en met één kind op de dagopvang krijgen straks ruim 80 procent van de maximum uurprijs vergoed, in plaats van de huidige 77 procent.’

Hoge en lage inkomens

Zij vindt het ook belangrijk om ouders met een lager inkomen te stimuleren meer te gaan werken. Ook voor deze groep wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd. Bijvoorbeeld ouders met een verzamelinkomen van 23.000 euro krijgen straks 96 procent van de maximum uurprijs vergoed in plaats van 94 procent. Dat betekent natuurlijk wel dat ouders (ongeacht inkomen) het bedrag dat boven dit uurtarief komt volledig zelf moeten betalen.

Uurtarieven bso

Voor de bso wordt de maximum-uurprijs verlaagd met € 0,34. Dit betekent dat, in combinatie met de
jaarlijkse indexatie van de uurprijzen, de maximum uurprijs voor de bso in 2019 € 6,89 zal zijn. Voor de maximum uurprijs in de gastouderopvang vindt alleen indexatie plaats. In 2019 zal de maximum uurprijs voor gastouderopvang € 6,15 bedragen. Omdat kinderopvangorganisaties meer 7+’ers kwijt kunnen bij één beroepskracht (12 kinderen in plaats van 10 op 1 pm’er), heeft de staatssecretaris eerder al gezegd dat ondernemers de duurdere dagopvang kunnen compenseren. Maar deze vlieger gaat niet voor alle organisaties op omdat niet iedereen dagopvang én buitenschoolse opvang biedt.

Kinderbijslag en kindgebonden budget ook omhoog

De investering in kinderopvangtoeslag staat niet op zich, maar maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen. Vanaf 1 januari 2019 wordt ook het budget voor de kinderbijslag structureel verhoogd met circa 250 miljoen euro. De internetconsultatie hierover gaat vandaag van start. Daarnaast wordt vanaf 2020 het kindgebonden budget voor ouders met middeninkomens geïntensiveerd met bijna 500 miljoen euro.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.