Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 tips voor agrarische kinderopvang

Buitenspelen in de agrarische kinderopvang en de beleving van kinderen kan altijd beter. Pedagoog Elly Singer en onderzoekers van de universiteit van Wageningen (Wageningen UR) doen aanbevelingen.
1. Tips agrarische kinderopvang.jpg
Betrek de boer en boerin al het even kan bij de opvang. Nodig ze af en toe uit om over hun werk te vertellen of het voor te doen. - Foto: Fotolia
  • Ruim de buitenruimte niet te veel op

Dingen die ons als volwassenen in de weg liggen, zijn voor kinderen juist leuk om mee te spelen. Denk aan takken, hooi of een stuk touw. Ook voor binnen is het leuk om te werken met kosteloos materiaal.

  • Creëer klimmogelijkheden

Kinderen zijn dol op klimmen. Je hoeft daarvoor echt niet meteen een speeltoestel aan te schaffen. Klimmen kan ook in een hek, op keien of in een boom. In een agrarische opvang met veel hooibalen, kan ook gemakkelijk een klimmogelijkheid gemaakt worden.

  • Houd dieren

Voor bso-kinderen zijn dieren de belangrijkste reden om naar een agrarische kinderopvang te gaan. Dat kunnen kippen, konijnen, cavia’s of andere kleine dieren zijn. Waarin de agrarische opvang zich onderscheidt, is het vee. Kalfjes aaien is een favoriete activiteit bij kinderen. Maak contact maken met deze schuwe dieren makkelijk door een bankje aan de buitenkant van het hok te hangen of neer te zetten.

  • Kies een moestuinfreak

Het is belangrijk dat één of meerdere pm’ers uit het team een passie heeft voor moestuinieren als je hiermee aan de slag wilt. Anders vervaagt de interesse en neemt niemand verantwoordelijkheid. Kinderen doen graag mee als het om voeding gaat. Ze rapen graag de eieren, of halen hun melkdiploma door koeien te melken.

  • Kies een kookfreak

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het koken. Kinderen vinden dit een heel erg leuke activiteit, maar de tijd is vaak te krap (zeker op de bso) om echt met elkaar aan de slag te gaan. Maak iemand in het team met een passie voor koken hiervoor verantwoordelijk zodat er zeker tijd voor wordt gemaakt.

  • Maak gebruik van boerderijvoeding

Kies bij een boerderijopvang voor bewuste voedingsproducten van de eigen of een andere boerderij. Het is leuk om met kinderen te praten over de herkomst van de voeding. Is het brood oud? Gooi het niet weg, maar geef het samen met de kinderen aan de dieren.

  • Breng de boer in beeld

De boer en boerin zijn altijd de helden van kinderen. Betrek hen zeker bij de opvang. Laat ze vertellen en voordoen wat zij met hun dieren doen. Kinderen blijken zich goed te voelen in agrarische opvang die functioneert als een soort ‘boerengezin’ en waarin er een kort lijntje is tussen dagopvang en buitenschoolse opvang.

  • Creëer knusse hoekjes

Zowel binnen als buiten moeten er plekjes zijn waar kinderen zich even terug kunnen trekken. Op de boerderij is het altijd best dynamisch en dat kan ook veel indruk op kinderen maken. Door fantasiespel, door te tekenen of te bouwen verwerken kinderen dit. Richt binnen en buiten themahoeken in. Leg een matrasje in de boekenhoek waar kinderen echt even tot rust kunnen komen.

  • Wees gemakkelijk te benaderen

Als pedagogisch medewerkers op een vaste plek zijn, waar kinderen bij aan kunnen schuiven, is dit heel veilig voor kinderen. Speel ook zeker af en toe met kinderen mee of ga tussen hen in zitten zodat kinderen je altijd weten te vinden.

  • Organiseer vaste momenten van samenkomen

Hoe oud kinderen ook zijn, als groep samenkomen is belangrijk voor het thuisgevoel. Dat kan eenmalig, bijvoorbeeld bij de start van de middag.

Wat maakt agrarische kinderopvang leuk voor kinderen en ouders? Wat kan er beter? De Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK) deed samen met Wageningen UR onderzoek. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.