Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 tips om kinderen te beschermen tegen de zon

Marijn Klok
Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 1 op de 7 kinderen van 4 tot 11 jaar al eens ernstig verbrand is door de zon. Verbranding op jonge leeftijd verdubbelt de kans op huidkanker, en daarom geeft de organisatie tips om kinderen goed te beschermen tegen de zon.
Kind-in-de-zon
Hoedjes of petjes helpen het hoofd en de nek van kinderen te beschermen. - Foto: Fotolia

Kinderen zijn gevoelig voor de zon omdat hun huidcellen extra kwetsbaar zijn. Omdat ze nog in de groei zijn, gaat hun celdeling snel en krijgen beschadigde huidcellen geen tijd om zich goed te herstellen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Ga je dus met de kinderen naar buiten op een mooie, zonnige dag dan moet je zorgen dat ze goed beschermd zijn tegen de zon. Hiervoor geeft KWF Kankerbestrijding de volgende tips:

Zonnebrandcrème

  • Vraag ouders hun kinderen ’s ochtends thuis alvast in te smeren.
  • Zijn ze nog niet ingesmeerd, doe dat dan een half uur voordat je met ze naar buiten gaat.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
  • Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of sporten.
  • Smeer lekker dik! Gebruik 1 theelepel voor gezicht en hals, 2 theelepels voor armen en schouders, 2 theelepels voor borst, buik en rug en 2 theelepels voor benen en voeten.

Kleding

  • Bescherm de huid van kinderen met bijvoorbeeld een shirt met mouwen. Maar let op: sommige kleding laat nog uv-straling door.
  • Hoedjes of petjes helpen het hoofd en de nek van kinderen te beschermen.
  • Zet kinderen een zonnebril op (met uv-werende glazen).

Schaduw  

  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het schadelijkst. Zoek met de kinderen schaduw op tijdens deze uren, bijvoorbeeld onder een boom, parasol of schaduwdoek.
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.

Geef tot slot zelf het goede voorbeeld. Smeer ook jezelf goed in en ga in de schaduw zitten. Kinderen leren zo van jou hoe ze verstandig kunnen omgaan met de zon.

Ook tenten bieden schaduw tegen de zon. Verzamel dus een groot aantal tenten in allerlei soorten en maten, en verander de buitenruimte in een kleurrijk tentenkamp. Daar kun je met de kinderen allerlei leuke, zomerse activiteiten mee doen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.