Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen over te dure kinderopvang in 2018

Marianne Velsink
Terwijl veel kinderopvangorganisaties hun uurtarieven voor 2018 nog bekend moeten maken, uit belangenorganisatie BOinK haar zorgen over te hoge uurtarieven in 2018.
Foto: iStock

Landelijke kinderopvangorganisatie Smallsteps maakte onlangs bekend het tarief voor de dagopvang met 4,48 procent te verhogen. Het uurtarief komt daarmee te liggen op € 8,28. Het maximum uurtarief waarover ouders in 2018 kinderopvangtoeslag terugkrijgen is € 7,45. Smallsteps heeft in een brief aan ouders uitgelegd dat de Wet IKK en de verhoogde kwaliteitseisen de oorzaak zijn van het hoge uurtarief. Om aan de nieuwe eisen te voldoen, moet de organisatie extra kosten maken.

Lage inkomens

Op BNR Nieuwsradio laat Gjalt Jellesma van BOinK weten zich zorgen te maken over het aantal kinderdagverblijven dat meer vraagt dan het maximum uurtarief. ‘Op het moment dat de prijs uitstijgt boven dit maximale tarief van de overheid, betaalt de ouders dat voor 100 procent.’ Hij maakt zich vooral zorgen over het effect voor de lage inkomensgroepen.

Extra kosten

Bij de Brancheorganisatie Kinderopvang zien ze ook een groeiend gat tussen de tariefstijgingen bij kinderdagverblijven en de vergoeding vanuit de overheid. Directeur Heidy Knol zegt tegen BNR dat het gat alleen maar toe zal nemen zolang de overheid het maximum uurtarief niet aanpast aan de werkelijke kosten die kinderopvangorganisaties moeten maken. ‘De overheid heeft de maximum uurtarieven voor 2018 wel geïndexeerd, maar deze verhoging staat niet in verhouding tot de extra kosten waar kinderopvangorganisaties mee te maken krijgen.’

Wet IKK

De Brancheorganisatie schat de kostenstijging voor kinderopvangorganisaties in tussen de 3,3 en 4,1 procent. De maximaal te vergoeden uurprijzen voor kinderopvangtoeslag worden in 2018 geïndexeerd met 2,74%. Verder worden de uurtarieven voor de dagopvang verhoogd met € 0,07 en € 0,08 voor de bso. Dit is een compensatie voor de maatregelen die voortvloeien uit de Wet IKK.

Uurtarieven

De verwachting is wel dat andere kinderopvangorganisaties het voorbeeld van Smallsteps gaan volgen en hun uurtarieven ook meer verhogen dan de indexatie van de overheid. Meestal is het maximum uurtarief van de overheid leidend in de tarieven die organisaties hanteren. Of ze stemmen hun uurtarief er precies op af of gaan er iets boven dan wel onder zitten.

Beluister hier het radiofragment terug waarin Gjalt Jellesma en Heidy Knol reageren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.