Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen in België over dalende gastouderopvang

Frida Noordzij
Er zijn in Vlaanderen nieuwe maatregelen nodig om de gastouderopvang duurzamer te maken. Het aantal gastouders daalt systematisch. ‘Toch geeft deze opvang antwoord op een maatschappelijke nood.’
belgië-zorgen-gastouderopvang-Gesundheit Nordhessen.jpg
Vrouwen doen het beter in het voortgezet onderwijs en hebben meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. - Foto: Gesundheit Nordhessen

Dat schrijven Michel Vandenbroeck, hoofddocent Gezinspedagogiek, en Sandra van der Mespel op Knack.be.

Een van de redenen voor de daling van het aantal gastouders is de leeftijd: veel gastouders startten in de jaren 90, en bereiken nu een leeftijd waarop ze stoppen. Dit betekent volgens hen dat de daling nog jaren zal doorgaan.

Minder instroming

Een tweede reden is dat er minder nieuwe gastouders instromen. En degenen die dat dat wel doen, blijven minder lang dit beroep uitoefenen. Dit ligt volgens het nieuwsmedium aan de wijzigende maatschappelijke positie van de vrouw: vrouwen doen het beter in het voortgezet onderwijs en hebben meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook speelt financiële zekerheid mee; de afweging of een baan in staat stelt om een degelijk inkomen en een financieel vangnet te genereren.

Maatschappelijk nood

Dat er in de toekomst dus steeds minder Vlaamse kinderen opgevangen worden bij gastouders thuis is een feit. Toch schrijft Knack dat deze vorm van opvang antwoord geeft op een ‘maatschappelijke nood’. ‘Ouders appreciëren de kleine schaal van de opvang, het herkenbare karakter (opvang in een gezinswoning) en het feit dat één vast persoon de opvang verzorgt. De universiteiten van Gent en Leuven stelden concludeerden na onderzoek dat de kwaliteit van de groepsopvang en de gezinsopvang een goed is.

Oplossingen

Oplossingen om het beroep van gastouder weer aantrekkelijk te maken noemen de schrijvers ook. Zo verwijzen ze naar Frankrijk en Duitsland, waar gastouders verbonden zijn met kinderdagverblijven en zo de nodige feedback en ondersteuning ontvangen. Verder moet de baan als gastouder kansen gaan bieden wat betreft professionele ontwikkeling, zoals de investering in een opleiding.

Lees hier het volledige artikel >>

Nederland

Ook in Nederland daalt het aantal gastouders. Sinds 2013 is het aantal gastouderlocaties met ruim 13.000 gedaald, naar 33.371 locaties (april 2017) in totaal. Toch nam het aantal kinderen dat gebruik maakt van gastouderopvang toe: van 55.000 in 2014 naar 65.000 in 2017 voor 0 tot 3-jarigen, en van 51.000 naar 54.000 voor 4 tot 12-jarigen. Het gemiddeld aantal uren dat deze kinderen gebruik maken stijgt bij de jongsten (van 66,5 uur in 2014 naar 67,3 uur in 2017), en daalt bij de 4 tot 12-jarigen (van 41,7 uur naar 38,4 uur). Zij besteden ruim drie uur minder per maand op de gastouderopvang ten aanzien van drie jaar geleden.

Begin deze maand berichtten wij al over het dalende aantal gastouders in Vlaanderen. In twee jaar tijd stopten vijfhonderd gastouders, in de jaren daarvoor (2011-2014) maar liefst drieduizend gastouders. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.