Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zomerkampen concurreren met bso’s

Tweeverdieners kiezen er steeds vaker voor om hun kind naar een zomerkamp te brengen. Eén, twee of drie weken dagbesteding tijdens de zomervakantie. ‘Veel goedkoper dan kinderopvang’.
1 Zomerkamp.jpg
Kinderen kunnen voor 50 euro een week mee op zomerkamp. Kinderen met stadspaskorting betalen 16 euro per persoon.

Het Parool besteedt aandacht aan het zomerkamp van stichting Licht en Lucht, tegenwoordig Vakantiebus geheten. Het kamp was ooit bedoeld voor armlastige stadskinderen die nooit buiten kwamen. Inmiddels vormt het grootste deel van de groep kinderen van drukke tweeverdieners. De kinderen stappen ’s ochtends in de vakantiebus richting de Kennemerduinen, doen daar allerlei activiteiten en komen ’s avonds weer thuis om te slapen. Ouders kunnen kiezen voor één, twee of drie weken.

Doelgroep

De doelgroep is door de jaren heen sterk veranderd. Eigenlijk maakten vooral kinderen uit arme gezinnen van de dienst gebruik. Organisator Rob Meelker schat nu in dat van de bijna tweehonderd kinderen slechts vijftien recht hebben op de Stadspaskorting. Zij kunnen voor 16 euro per week mee. Normaal kost een week 50 euro per kind. Meelker denkt dat het ook komt omdat de wijk waar de Vakantiebus vandaan vertrekt ‘veryupt’. Een medewerker zegt: ‘Vroeger gingen kinderen mee omdat ze zich anders zes weken lang thuis verveelden. Nu gaan veel kinderen eerst met ons mee en daarna nog drie weken naar Toscane.’

Subsidie vervalt

Een week zomerkamp is voor tweeverdieners nog altijd goedkoper dan een week kinderopvang. In de zomermaanden vormen dit soort zomerkampen een regelrechte concurrent voor bso’s. Voorheen ontvingen zomerdagkampen voor stadskinderen nog flink wat gemeentelijke subsidie (jn totaal 25 miljoen euro in Amsterdam). Maar de gemeente heeft deze subsidie gestopt. De zomerkampen vangen het financiële gat op met hulp van sponsoren, giften van ouders en door de prijs te verhogen.

Op zoek naar goede zomerbesteding? Ons idee: organiseer een tentenkamp en doe deze activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.