Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1899 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Gezondheid
opinie-ziek-kind-op-kinderopvang-mag-best-een-paracetamolletje

Komt de dokter bij een leidster

Kirsten Peetoom is 26 april aan de Universiteit Maastricht gepromoveerd op haar proefschrift Fever management in children under 4 years in childcare centres and well-child clinics. Het centrale thema is, kort gezegd: hoe te handelen als er een kind met koorts op het kinderdagverblijf is?
Wet- en regelgeving
sluiting kinderdagverblijf

Worstelen met de privacywetgeving

Ruim een jaar geleden werd er stevig ingezet op de privacywetgeving. Deze was al langer van kracht, maar vanaf mei vorig jaar wordt er ook op gehandhaafd. Wat betekent deze wetgeving voor de dagelijkse praktijk in de kinderopvang? Een 'functionaris voor de gegevensbescherming' kan ervoor zorgen dat iedereen scherp blijft.

Column – Fake news alert!

Wanneer er al te jubelende verhalen verschijnen is het altijd goed om even nuchter naar de achterliggende cijfers te kijken. Op 27 maart verscheen een artikel in het AD naar aanleiding van het onderzoek 'Samenwerking in beeld 2019' (Oberon) in opdracht van Het Kinderopvangfonds. In de aanhef stond dat een kwart van de basisscholen is samengesmolten met een kinderdagverblijf.

Column – Pedagogisch professional 2.0

Het zou een interessant onderzoek zijn. Een peiling via het intranet onder al uw medewerkers: 'Hoe zie je jouw vak als pedagogisch medewerker in, pak 'm beet, 2025?' Blijft het in grote lijnen zoals het nu is, of is de term 'pedagogisch medewerker' dan totaal verouderd en werk je als IKC-professional met een nieuwe set kwalificaties onder een IKC-cao?
praten taal

De verschillende taalomgevingen

Bij kleine kinderen is het eigen gezin de belangrijkste taalomgeving. Maar al snel wordt de taalomgeving uitgebreider en krijgen peuters ook met andere volwassenen te maken én met andere kinderen, waarmee ze kunnen spelen, bijvoorbeeld in de kinderopvang. Het is handig om onderscheid te maken tussen de eerste, de tweede en de derde taalomgeving; in elke omgeving wordt de taalontwikkeling van de kinderen verschillend beïnvloed.
VVE en taalachterstanden

Investeren in kinderen 0-12

In opdracht van PACT voor kindcentra hebben Pauline Slot en Paul Leseman van de Universiteit Utrecht een literatuuronderzoek gedaan naar de wetenschappelijke kennis over wat werkt als het gaat om het ontwikkelen en leren van jonge kinderen (0-12 jaar). Deze studie Investeren in kinderen van 0-12 jaar. Bevindingen uit de wetenschap is begin dit jaar gepubliceerd. Een overzicht van de aannames en conclusies.
Ontwikkeling van kinderen

Sterrenschool en Laterna Magica

Een IKC, wat heb je eraan als kind? Kinderopvangprofessionals en leerkrachten die volgens één visie aan de ontwikkeling van het kind werken. Het klinkt logisch, maar wat levert het concreet op? We houden twee IKC's tegen het licht. Sterrenschool, vanuit een samenwerking gegroeid in een Apeldoornse achterstandswijk en Laterna Magica, vanuit het niets begonnen in IJburg, Amsterdam, een wijk met veel midden- en hogere inkomens. De aanpak en resultaten op een rij.

Talentencentrum voor de buurt

Waar de meeste IKC's kinderopvang en onderwijs combineren, wil het Talentencentrum in IJsselmonde nog een stap verdergaan. Ze wil alle diensten aanbieden vanuit één organisatie en daarnaast een sterke buurtfunctie vervullen. Eerste stap is de fusie van de Van Brienenoordschool met de SWKGroep. 'Mooi als hier straks op woensdagmiddag opa's met hun kleinkinderen komen schaken.'
Beroepskracht-kindratio (bkr)

Van verticaal naar horizontaal

De nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby's levert een hoop gepuzzel op in de kinderopvang. Eén oplossing bestaat niet. In deze serie vertellen houders en medewerkers in de kinderopvang hoe zij invulling geven aan de nieuwe bkr én welke argumenten daaraan ten grondslag liggen. In deel 2: van verticaal naar horizontaal én meer pm'ers.

Column – Als kinderen in de wereld staan

Voor mijn ogen pikt een reiger een jong waterhoentje uit het water. Op de dijk ligt een half opgegeten vis. Mijn poes at net een van de pimpelmees-ouders op die zo drukdoende zijn al hun jonkies te voeden. De natuur is wreed. Maar niet alleen de natuur.

Verfijn de zoekresultaten

Nieuwsbrief Abonneren