Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo wil het kabinet herhaling van de toeslagaffaire voorkomen

Het kabinet heeft een reeks plannen om een herhaling van de toeslagaffaire te voorkomen. Daar is meer voor nodig dan een aanpassing van het systeem van de kinderopvangtoeslag zelf, maar dat is voor de sector wel de belangrijkste maatregel.
kinderopvangtoeslag
© Wayhome Studio / stock.adobe.com

In de brief zet het kabinet het herstel van vertrouwen op de eerste plaats. ‘Herstel van vertrouwen kan alleen wanneer we mensen weer centraal stellen, onze dienstverlening verbeteren en meer oog hebben voor de gevolgen van ons handelen voor de toeslaggerechtigden,’ aldus de brief.

Stoppen met toeslagen

Voor de kinderopvangsector is vooral van belang dat het kabinet wil stoppen met de toeslagen in de huidige vorm. Het huidige systeem is te complex en leidt tot teveel hoge terugvorderingen. De verantwoordelijkheid voor de financiering moet niet meer volledig bij de ouders liggen, wat betekent dat voorwaarden zoals de hoogte van het inkomen, het aantal gebruikte uren kinderopvang en de uurprijs niet meer meetellen.

Dit zal uiteraard nog wel even duren, dus wil het kabinet nog voor de verkiezingen van 17 maart uitzoeken welke verdere verbeteringen op kortere termijn mogelijk zijn binnen het huidige stelsel.

‘Uitgestoken hand’

Verder wil het kabinet dat ambtenaren en politici vaker horen van mensen uit de praktijk. In de toekomst wil het kabinet bij nieuw beleid meer samenwerken met onder meer de vertegenwoordigers van de verschillende doelgroepen. Er zal meer rekening worden gehouden als vanuit hen twijfels worden geuit over de uitvoerbaarheid of hoe het beleid in de praktijk zal uitwerken.

De BK geeft aan deze ‘uitgestoken hand’ zeker op te pakken ‘om actief mee te denken over een andere financiering waarbij de sterke kanten van ons stelsel worden behouden, en de complexe uitvoering voor ouders wordt verbeterd.’

Andere maatregelen

Ook moet de dienstverlening van de overheidsdienstverlening verbeteren, zowel digitaal als persoonlijk. En mensen moeten op meer plekken fysiek langs kunnen komen.

Regelgeving die te hard uitpakt wordt daarnaast opgespoord. De bedoeling is dat maatwerk wordt bevorderd en fouten niet direct worden uitgelegd als fraude.

Ook het voorkomen van discriminatie is een belangrijke doelstelling. Bij alle overheidsorganisaties wordt gecheckt of nationaliteit niet verkeerd wordt gebruikt.

Er wordt gewerkt aan een regeling voor gratis juridische ondersteuning van gedupeerde ouders. De Belastingdienst en BOinK waarschuwen voor dure advocaten die ouders onder druk zetten hun hulp te accepteren. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.