Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zet kinderopvang in als arbeidsvoorwaarde’

In veel West-Europese bedrijven is het heel gebruikelijk dat werknemers hun eigen pakket met arbeidsvoorwaarden kiezen. De meeste werknemers kiezen in dat geval het vaakst voor gesubsidieerde kinderopvang. In Nederland vergoedt slechts 5 procent van de bedrijven kinderopvang voor hun werknemers. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van adviesbureau Mercer.
'Zet kinderopvang in als arbeidsvoorwaarde'
Foto: ANP

Het adviesbureau schat in dat er in Nederland veel behoefte is aan gesponsorde kinderopvang. ‘We verwachten dat dit in de toekomst vaker door werkgevers wordt aangeboden als arbeidsvoorwaarde. Kinderopvang is in Nederland duurder geworden omdat de fiscale voordelen zijn beknot. Daarom telt het voor werknemers als hun werkgever hen beloont met gratis kinderopvang.’

Goedkoper

Het blijkt in de praktijk bovendien goedkoper uit te pakken als werknemers hun eigen pakket arbeidsvoorwaarden mogen samenstellen. Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de bedrijven denkt dat ze juist duurder uit zijn als ze de keuze laten aan hun werknemers. Daar hebben ze ongelijk in, blijkt uit het onderzoek van Mercer. 43 procent van de bedrijven die dit al heeft ingevoerd, is minder geld kwijt aan arbeidsvoorwaarden dan voorheen en nog eens 23 procent zegt in ieder geval niet duurder uit te zijn. Werknemers zien de vrijheid voor een arbeidsvoorwaardenpakket ook wel zitten.

Europa

In veel West-Europese bedrijven is het vrij gebruikelijk om de keuze aan werknemers te laten. In zes op de tien bedrijven is dit al mogelijk . Vooral in Spanje, Groot-Brittannië en Polen komt het vaak voor.

Lees meer achtergrondinformatie op Accountancynieuws.nl

1 REACTIE

  1. Laten we hopen dat dit doorzet. In andere landen is dit gewoon al jaren een succes. Als de overheid ook meedenkt ten aanzien van bepaalde stimuleringsregelingen hieromtrent gaat het hen wellicht ook nog de nodige euro’s schelen! ik zeg: gewoon doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.