Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes tips hoe om te gaan met vechtscheidingen

Vechtscheidingen, scheidingen waarbij ouders met veel strijd uit elkaar gaan, komen helaas steeds vaker voor. Een scheiding wordt een vechtscheiding als de ouder de belangen van de andere ouder of de kinderen uit het oog verliest. Kinderen kunnen hiervan ontwikkelingsproblemen, sociaal-emotionele schade of schade op het vlak van welzijn en welvaart ondervinden. Hoe ga jij als professionele opvoeder hiermee om? Kenniscentrum JSO geeft tips.
Zes tips hoe om te gaan met vechtscheidingen
Foto: ANP Xtra

1. Stop tijdelijk de juridische strijd tussen ouders

Ouders bevinden zich vaak op hetzelfde moment dat zij hulp voor zichzelf en kinderen nodig hebben in een juridisch kader. Daarin zijn waarheidsvinding en de ander overtuigen van het eigen gelijk belangrijk. In deze situatie kan er geen open gesprek plaatsvinden om te werken aan een betere verstandhouding. Om te werken aan verbetering van de situatie voor kinderen en ouders kan het een voorwaarde zijn om de juridische procedure tijdelijk te stoppen.

Wil je meer weten over de (juridische) regels bij scheidingen? Weet je bijvoorbeeld of je verplicht bent om altijd beide ouders in te lichten bij een scheiding? Dianne Kroezen, advocaat bij Van der Woude de Graaf Advocaten in Amsterdam geeft antwoord en praktische tips. Lees meer>>

2. Raak niet verwikkeld in de strijd van de ouders

Voor kinderen is het van belang dat ouders goed samenwerken. Partijen die verharden en waarbij het conflict escaleert zijn gebaat bij meerzijdig partijdige gespreksvoering. Deze vorm van gespreksvoering komt voort uit mediation. Daarbij kiest de beroepskracht geen partij en geeft beide ouders erkenning en waardering. Meerzijdig partijdig leren handelen? JSO biedt een training aan, neem voor meer informatie contact met ons op.

3. Wacht met kindertherapie zolang de ouders strijden

De ervaring van het Lorentzhuis, centrum voor systeemtherapie, is dat juist kinderen die zich door therapie gingen openen en hun gevoelens beter voelden, extra kwetsbaar waren voor de moeilijke situatie waar zij in verkeerden. Hun ouders gingen hun strijd wel door. Het kan zinvol zijn de therapie dan op te schorten en eerst in gezinsverband aan een oplossing te werken.

4. Bied een aanpak voor ouders en kinderen

Het Lorentzhuis heeft een aanpak voor ouders en kinderen gezamenlijk, eventueel in groepsverband. Deze aanpak kan ook lokaal of regionaal worden ingevoerd. Het is van groot belang dat ouders zicht krijgen op de gevolgen van hun handelen. Wat doet dit met de kinderen? Hoe kunnen zij het anders doen?

5. Benut de rol van stiefouders

Kinderen en jongeren geven aan dat bij een (v)echtscheiding juist stiefouders, met iets meer afstand, een belangrijke rol kunnen spelen. Een stiefouder hoeft geen goede gesprekken op te dringen, maar kan er gewoon zijn, leuke dingen doen, aandacht en tijd hebben en een luisterend oor bieden.

6. Weet wanneer te handelen

Soms wordt de strijd van ouders zo heftig dat je kunt spreken van kindermishandeling. Veel advies- en meldpunten kindermishandeling zijn bekend met vechtscheidingssituaties. Trek als professional die met kinderen werkt tijdig aan de bel. Wilt u weten wanneer u moet handelen, en hoe? JSO biedt hiervoor workshops en trainingen aan.

Deze tips van JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding komen voort uit een recente bijeenkomst over vechtscheidingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.