Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Ze kunnen toch net zo goed naar opa en oma?’

'Werk jij in de kinderopvang? Dan zit je zeker de hele dag te spelen' of 'kinderopvang is toch heel erg duur?'. Als je in de kinderopvang werkt, en het komt ter sprake op een feestje, krijg je soms rare en kritische vragen naar je hoofd geslingerd. Wat zeg je terug? Deze poster geeft antwoord op 8 kritische vragen.
'Ze kunnen toch net zo goed naar opa en oma?'

De kinderopvangbranche is een veelbesproken branche. Niet in de laatste plaats omdat er de afgelopen jaren veel is gebeurd: vraaguitval, kritiek op de kwaliteit en bezuinigingen. Mensen die de kinderopvang niet kennen, hebben vaak hun mening klaar. Kinderopvang zou niet zoveel toevoegen aan het leven van kinderen. Opa en oma kunnen toch net zo goed oppassen? Dat scheelt je ook nog eens heel veel geld! Dit soort opmerkingen kunnen je in verlegenheid brengen. Want wat zeg je hierop terug?

De redactie Kinderopvang zett samen met de Brancheorganisatie 8 veelgestelde kritische vragen op een rijtje en bedacht hoe je daar professioneel op kunt reageren. De 8 vragen en antwoorden staan op een mooie poster gedrukt. Download de poster, print hem uit en hang hem op!

Download hier de poster:

7 REACTIES

  1. @K. bouter: klopt. Maar het merendeel van de grootouders die opvangen, doen dit privé voor hun eigen kleinkind(eren), niet via een gastouderbureau. En in deze campagne gaat het toch om de tegenstelling: professionele kinderopvang of privé opvang bij grootouders.
    Overigens vind ik het heel jammer dat door alle eisen veel grootouders zijn afgehaakt bij de gastouderbureaus. Het was juist een heel goed signaal voor de professionaliteit van de gastouderopvang, dat grootouders ook betaald werden voor hun werk. Dat wordt nu weer teniet gedaan doordat zoveel opa’s en oma’s gratis opvangen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik begrijp iets niet. Ik zie op de poster dat er consequent wordt gesproken over ‘kinderopvang’. Waarom denken de mensen die hier hebben gereageerd dat de gastouderopvang daar niet mee wordt bedoeld? Volgens mij valt de gastouderopvang, net als de kinderdagverblijven, onder het kopje ‘kinderopvang’.

  4. Inderdaad jammer dat gastouderopvang hier vergeten wordt!
    Een tijd geleden waren er veel opa’s en oma’s gastouder, maar door de eisen die er worden gesteld (min. diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2) zijn er ook velen afgehaakt.

  5. Punt 1 wat gastouder vóór heeft op opa en oma: kind speelt en leert in klein groepje andere kinderen. Hierdoor verbreedt het kind zijn horizon en leert deel uitmaken van een groep, op de beurt wachten, omgaan met oudere én jongere kinderen enzovoort. Bij opa en oma staan veel kinderen in hun eentje of met broertje/zusje of neefje/nichtje de hele dag in het centrum van de aandacht.

  6. Ik werk als gastouder en vind het erg jammer dat deze groep uit de kinderopvang niet genoemd word.
    De regio waar ik werkzaam ben heeft veel gastouders maar er is ook grote vraag naar deze manier van opvang.
    Ik zit dan ook al 4 van de 5 dagen die ik opvang bied helemaal vol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.