Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Workshop Peter van Vught

Congres Rondom de Stagiaire
Peter van Vught, praktijkopleider Kinderopvang SKAR Arnhem
Workshop in ronde 2 12.00 uur.

Kinderopvang SKAR in Arnhem is één van de eerste Kinderopvangorganisaties in Nederland geweest met het starten van een leerafdeling. In 2008 is de leerafdeling van start gegaan. Per september 2012 starten we met het 5e opleidingsjaar! Ben je vanuit het werkveld of het onderwijs betrokken bij een leerafdeling of willen jullie er eentje opzetten? Profiteer dan van de ervaringen van Peter van Vught en zijn collega’s.

‘Binnen onze leerafdeling is ruimte voor maximaal 16 studenten. De studenten lopen stage binnen diverse locaties van dagopvang en naschoolse opvang. Wij werken uitsluitend samen met het ROC Rijn IJssel in Arnhem, hoewel wij de samenwerking met meerdere ROC’s niet willen uitsluiten. In de praktijk zijn de studenten 4 dagen per week actief op een locatie en op donderdagochtend is de onderwijsochtend binnen één van onze bso’s. Wat betreft de vakken Engels, Nederlands en rekenen moeten de studenten nog wel gewoon naar het schoolgebouw voor de betreffende lessen.

Binnen de stagelocatie zijn de studenten volledig onderdeel van het team (altijd boventallig natuurlijk) en maken ze feitelijk kennis met alle facetten van het vak pedagogisch medewerker middels teamvergaderingen, kindbesprekingen, oudergesprekken enz. Studenten zijn enthousiast over het participeren binnen de leerafdeling. Vooral de individuele aandacht wordt genoemd door hen. Binnen het reguliere onderwijs op het ROC zouden veel studenten zijn afgehaakt die het nu via de leerafdeling wel gered hebben. Dat is dus een belangrijke meerwaarde voor het ROC. Voor onze instelling is de meerwaarde dat wij meer invloed hebben op het uiteindelijke niveau van de studenten.

Ik wil onze ervaringen graag overdragen aan deelnemers. Vooral praktisch is er veel uitwisseling mogelijk. Het zou mooi zijn als we met elkaar een inhoudelijk gesprek kunnen hebben. Laten we gebruik maken van elkaars kennis en ervaring!’

Peter van Vught is als praktijkopleider van Kinderopvang Skar (Arnhem) nauw betrokken bij de opzet en uitvoering van de Leerafdeling die dit jaar het vijfde opleidingsjaar is ingegaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.