Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Workshop Annemieke Waage

Congres Rondom de Stagiaire
Workshop 3. Annemieke Waage, Toolkit Gastlessen.
Workshopronde 1.

Van wie kunnen leerlingen beter over hun toekomstige vak leren dan van beroepskrachten? Opleidingen roepen regelmatig de hulp in van pedagogisch medewerkers, locatiemanagers en pedagogen uit de kinderopvang. Niemand die de praktijk zo goed kent als zij. Maar lesgeven is wel heel anders dan werken in de kinderopvang. Annemieke Waage komt in haar workshops met tips om een gastles goed aan te pakken en uit te voeren.

‘Ik geef zelf al jaren gastlessen en heb voor Stichting BKK gastlessen geschreven die te downloaden zijn. Als coach en pedagoog van Triodus ken ik de kinderopvangpraktijk erg goed. Ik ken missers en bloopers, maar ook geslaagde gastlessen die studenten echt verder brengen. Ben je gevraagd om een gastles te verzorgen of ben je van plan om dit in de toekomst te gaan doen? In mijn workshop krijgt je praktische adviezen hoe je zoiets kunt aanpakken.

Belangrijk is natuurlijk om goed te bedenken wie je voor je hebt en je verhaal op deze mensen af te stemmen. Welke werkvorm kies je? Wat wil je met je les bereiken? Belangrijk is dat je je onderwerp echt afbakent. Veel mensen willen teveel vertellen en aan het einde van de les weten de studenten van heel veel een klein beetje. Ga liever de diepte in op één aspect. En maak gebruik van beeld (YouTube) en praktijkvoorbeelden.

Tot slot: Ik heb veel tips voor do’s en dont’s, maar bedenk vooral dat jijzelf de belangrijkste tool bent. Jouw ervaring van het werken op de groep. Jouw valkuilen en meevallers zijn ervaringstips waar studenten behoefte aan hebben. Zo kunnen ze een goede inschatting maken of werken in de kinderopvang iets voor hen is. Kom je naar mijn workshop, dan loop je misschien met lege handen de deur uit. Maar wel met een hoofd vol informatie!’

Annemieke Waage is Pedagoge bij de Haagse kinderopvangorganisaties Triodus en als coach werkzaam in de kinderopvang met haar eigen bureau Waageencoach.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.